Sernik z jagodami

Aga Sz. ciasta z owocami, PRZEPISY, serniki 1 Comment

Zima na całego. Dni się ciągną, a zakatarzone noski nie pozwalają na śniegowe szaleństwa. Popołudnia zdają się nie mieć końca. Ile można czytać przygody żółwia Franklina (z Maja) i sprawdzać które autko dojedzie dalej (z Antosiem)? Mam wrażenie, że tylko zerkające z kuchennej półki, słodkie przetwory uśmiechają się do mnie i wprowadzają w ten bury tunel codziennności trochę światła, dlatego tak chętnie otwieram kolejny słoiczek w poszukiwaniu letnich barw, zapachów i słodyczy.

Mały sernik na bazie dwóch serków: klasycznego twarogu i wiejskiego, ziarnistego. Podwójnie jagodowy, bo oprócz polewy wrzuciłam też kilka garści mrożonych jagód do środka,które udają trochę rodzynki. Puszysty, delikatny, jagodowy. Oby do lata…

Składniki spodu:

  • 120 g maślanych ciasteczek
  • 40 g masła

Masa serowa:

  • 250 g białego, mielonego twarogu
  • 200g ziarnistego serka wiejskiego
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 50-75 g jagód (mogą być mrożone)
  • 3 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Polewa:

  • ok. pół słoiczka jagód w cukrze (ewentualnie konfitury), latem oczywiście świeże jagody, oprószone cukrem pudrem i ozdobione listkami mięty…

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze (lub umieszczając w woreczku foliowym, rozgnieśc je wałkiem do ciasta). Dolać roztopione masło, wymieszać i powstałą masą wyłożyć spód okragłej foremki o przekroju 20-23 cm., ubijając ją palcami. Odstawić foremkę do lodówki.

Rozbić dwa jajka i oddzielić żółtka od białek.

Oba rodzaje serka, 1 całe jajko, żółtka, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryn-y zmiksować.

Do pozostałych białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier puder, aż pianka będzie lśniąca.

Dodać stopniowo białka do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Połowę masy wylać na schłodzony ciasteczkowy spód, posypać ją jagodami, a następnie wylać pozostałą część ciasta.

Piec w nagrzanym do 175° C piekarniku (grzałka góra-dół) przez 30 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30-40 min. Jeśli sernik zacznie za bardzo brązowieć, przykryć go od góry folią aluminiową.

Po zakończeniu pieczenia uchylić nieco drzwiczki piekarnika i zostawić w nim kolejne 30 min., by przestygł.

Przed podaniem polać jagodami w cukrze.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [JustinDorothy] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    Wow ile jagód!!! Cudo 🙂

    Gość: [magma] *.adsl.inetia.pl 4 lata temu
    mega apetycznie wygląda, coś takiego mi się marzy teraz do kawy:)

    Gość: [veggie] *.adsl.alicedsl.de 4 lata temu
    bardzo apetyczne ciasto, o słoiczku to już nawet nie wspomnę 🙂

    Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    aż zamarzyłam o świeżych jagodach, w ogóle o letnich owocach 🙂

    Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Mniam, ubóstwiam wszelkie jagodowe owoce i serniki 🙂

    okwiatek1 4 lata temu
    Pysznie to wygląda, nie mogę doczekać się lata i wypróbowania przepisu! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *