kołoczki śląskie z serem

Śląskie kołoczki (Pawła Małeckiego)

Aga Sz. drożdzowe, PRZEPISY 1 Comment

kołoczki śląskie z serem

Jestem Ślązaczką, dlatego jakoś tak instynktownie pierwszym przepisem z książki Cukiernia Lidla (wspaniałej pod każdym względem), z którego skorzystałam był ten na śląskie kołoczki. Kołoczki to nic innego jak drożdżówki. Te dzisiejsze są z masą serową (świetną!), ale nie mniej popularne są wersje z marmoladą, makiem, czy budyniem. Są fajnym pomysłem na drugie śniadanie czy podwieczorek. Lubiany przez dzieci ( pewnie dlatego tak popularny w sklepikach szkolnych). Jak to z ciastem drożdżowym bywa, jest to wypiek trochę czasochłonny, ale za to ilość drożdżówek pozwala na to, by umilić podwieczorek np. sąsiadom (muszę się Wam pochwalić, że ja trafiłam na najcudowniejszych na świecie…)

foremki: dwie duże blachy

temperatura pieczenia: 180°C termoobieg

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam łyżeczkę ekstraktu)
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 45  g cukru
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 550 g mąki pszennej tortowej (plus trochę do podsypania ciasta)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 1 i ½ szczypty soli
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 70 g masła
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Twaróg połączyć z cukrem i wanilią.

Dodać jajko oraz mąkę, całość wymieszać.

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, ugnieść.

Mleko podgrzać (ale nie aż tak by było gorące) i wraz z resztą cukru dodać do drożdży, wymieszać.

Do osobnej miski przesiać mąkę, a następnie zrobić w niej zgłębienie i wlać przygotowane wcześniej drożdży z mlekiem i cukrem.

Połączyć całość, przykryć na 15-20 min. aż rozczyn wyrośnie.

Po tym czasie dodać wanilię, sól i wyrabiać dodając żółtka i roztopione masło.

Dokładnie wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk.

Podsypać ciasto mąką, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30- 40 min. (aż podwoi swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść.

Przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę.

Rozwałkować je na grubość 2-3 mm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm.

Na środek każdej drożdżówki nałożyć (najwygodniej za pomocą szprycy cukierniczej)masę serową.

Rogi ciasta znajdujące się po przekątnej skleić ze sobą, dociskając palcami, tak by powstała koperta.

Kołoczki przełożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, posmarować pozostałym białkiem.

Piec w temp. 180°C (termoobieg) przez ok. 25 min.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 

źródło przepisu: ,,Cukiernia Lidla” Paweł Małecki

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 2 lata temu

    Cudowne te kołoczyki Aguś. Robiłam kiedyś, były takie smaczne. Muszę powtórzyć.
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *