arabskie ciasto miodowe

Arabskie ciasto miodowe

Aga Ciasteczkolandia ciasta, PRZEPISY 1 Comment

arabskie ciasto miodowe

Ciasto zachwyci wielbicieli orientalnych słodkości. Wyszukałam je kiedyś w internecie, po powrocie z Egiptu, oczarowana jego ociekającą miodem kuchnią.W oryginalnym przepisie zamiast orzechów użyto płatków migdałowych, ja jednak wykorzystuje orzechy włoskie. Arabskiego klimatu nie zakłóca także orzeszki ziemne (niesolone),hm… i może garść sezamu…. Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, wilgotne i podejrzewam, że długo pozostaje świeże (podejrzewam, bo u nas nigdy zbyt długo się nie uchowa).

Można je upiec w 26 cm tortownicy, albo na blaszce 30 cm x 20 cm i pokroić na trójkąty.

Składniki ciasta:

  • 10 dkg masła
  • 12 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 3 łyżki śmietany
  • 15 dkg mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Obłożenie:

  •  10 dkg masła
  •  8 dkg cukru
  •  8 dkg miodu
  •  2 łyżki śmietany
  • 15 dkg orzechów lub migdałów
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z ½ pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić po jednym jajku, cały czas ucierając.

Dodać śmietanę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać do niej ciasto i równomiernie wygładzić powierzchnię. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

W międzyczasie zagotować w garnuszku, cały czas mieszając, pozostałe masło z cukrem, miodem, śmietaną, rozdrobnionymi orzechami, cynamonem i skórką pomarańczową.

Wylać tę masę na upieczone ciasto i piec jeszcze 15-20 minut. Zostawić w foremce do ostygnięcia.

Comments 1

  1. Post
    Author

    aniagra13 10 lat temu
    No coz, zjadlo by sie chetnie ale trzeba sie obejsc smakiem:-))

    Gość: [boziaa] 188.141.30.* 3 lata temu
    Uwielbiam to ciasto, aromat orzechów i skórki pomarańczowej jest rewelacyjny. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby upiec to ciasto bo jest barzo proste, a przy tym baaardzo smaczne!!!

Skomentuj Aga Sz. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *