Babeczki czekoladowo- kawowe

Aga Sz. babeczki & muffinki, czekoladowe, PRZEPISY 1 Comment

Jestem! Witam po miesięcznej przerwie związanej z przeprowadzką do naszego nowego domu. Babeczki czekoladowo-kawowe były wypiekiem, którym żegnałam piekarnik w starej kuchni i jednym z pierwszych, które upiekłam w nowym piekarniku. Są tak mocno czekoladowe, że przypominają brownie. Likier czekoladowy zastąpiłam raz rumem i wyszły równie smaczne. Pewnie idealnie byłoby oblać je polewą czekoladową lub ozdobić kremem, ale kto się przeprowadzał wie, że nie ma w tym czasie szans na taką ekstrawagancję. Na szczęście w takiej prostej wersji także są pyszne. Pozdrawiam Was ciepło! :*

Składniki:

  • 120 g masła
  • tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru kawowego (w wersji rumowej zastępujemy go rumem)
  • 200 g cukru (brązowego, białego lub pół na pół)
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 duże jajko

W rondelku na małym ogniu roztopić masło, czekoladę, wodę, kawę i likier.

Mieszać i gotować do uzyskania gładkiej masy.

Zdjąć z ognia, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut, by masa przestygła

Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wymieszać je z czekoladową masą. Dodać jajko i ponownie całość dokładnie połączyć.

Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.

Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 20-30 min., aż włożony w babeczkę patyczek będzie suchy.

Upieczone wyjąć z foremki i wystudzić na metalowej kratce.

Można je oczywiście polać polewą lub udekorować kremem.

Smacznego!

babeczki czekoladowo-kawowe

Comments 1

  1. Post
    Author

    vegazone 3 lata temu
    Bardzo miło Cię znowu „widzieć” 🙂 Czuję, że nowe, pięknie urządzone miejsce zainspiruje Cię do pysznościowych i ślicznych jak zwykle wypieków. Ściskam serdecznie :*

    majanaboxing 3 lata temu
    Wspaniałe babeczki na powitanie kochana! Niech Wam się dobrze mieszka.:)
    Ściskam :*

    gin86 3 lata temu
    Mmm, wyglądają cudownie, nawet bez żadnych dodatków 🙂

    Gość: [redhead] *.homenett.pl 3 lata temu
    myślę że im więcej czekolady tym lepiej. A dodatek kawy musi być boski w smaku 🙂

    Gość: [Michalinka] 94.232.35.* 2 lata temu
    Droga Autorko Tego Bloga, Który Odkryłam Przed Chwilą, a Który Mnie Zachwycił!!!
    Blog jest wspaniały, !!!
    Miałabym też pytanie:
    które babeczki poleca Pani jako najcudowniejsze – takie, które baaaardzo wyrastają na dodatek???

    vanilia81 2 lata temu

    Michalinko bardzo, bardzo Ci dziękuję za te ciepłe słowa. Te babeczki nie wyrastają jakoś szczególnie wysokie, ale zawsze zamiast 12 możesz upiec 8 i będą wyższe 😉 Smaczne są te jogurtowe i te z przepisu na kurczaczki (dobre jako baza dla innych pomysłów), a jeśli dorwiesz krem kasztanowy, to te z przepisu na babeczki z kremem kasztanowym to obłęd! <3 Wesołych Świat!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *