babeczki jednorożce unicorn cupcake

Babeczki jednorożce (unicorn cupcake)

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

babeczki jednorożce unicorn cupcake

Babeczki jednorożce, idealne na imprezę w stylu ,,unicorn party”(naszą możecie podejrzeć tutaj: (klik)). Z dwukolorowym kremem, choć w tej kwestii nie ma limitu, trójkolorowe byłyby jeszcze bardziej tęczowe i ładne. Wywołują zachwyt dzieci, a jeśli wbijemy w nie świeczki, z powodzeniem mogą zastąpić tort (bo, jeśli to impreza przedszkolaków, uprzedzam, że dzieci raczej nie zjedzą jednego i drugiego).

Elementy z masy cukrowej (rogi i uszka, polecam przygotować kilka dni wcześnie, spokojnie sobie przeschną, a my będziemy mieli mniej pracy przed imprezą). I choć pierwszy raz miałam do czynienia z masą cukrową i nie wykazuję zdolności manualnych, nie czując się tym samym szczególnie kompetentna w tej kwestii, to pod przepisem na babeczki i krem, podaje również instrukcje wykonania rogów i uszek.

Składniki:

na 10 babeczek

(tj. ciasta wystarczy na 12 szt., ale ilość kremu, podana poniżej wystarczy na 8 szt.)

(wszystkie składniki w temp. pokojowej)

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej pomarańczy (umytej bio, lub sparzonej i wyszorowanej zwykłej)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, nie mylić z olejkiem waniliowym)

W misie miksera umieścić mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać.

Dodać resztę składników (oprócz mleka)  i zmiksować.

Dodać mleko i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przełożyć do foremek. Miękkie papilotki umieścić w formie do muffinek, sztywne wystarczy poustawiać na blaszce do pieczenia.

Może się wydawać, że ciasta jest za mało, ale ono urośnie i taka ilość jest dobra.

Piec w temp. 180 st. C przez 20-25 min.

Krem:

(jeśli planujecie ozdobić 12 szt lub wykorzystując 3 kolory, to dla wygody zwiększyłabym ilość kremu o 30%. Podanym poniżej ozdobicie 8-10 szt.)

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1, 5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • odrobina barwinka (u mnie 1/4 łyżeczki kurkumy, by uzyskac kolor żółty i odrobina, dosłownie na końcówce wykałaczki barwnika spożywczego w żelu)

Masło i cukier puder miksować aż do białości.

Dodać mleko i całość ponownie zmiksować.

Krem powinien być gładki i nie bardzo gęsty. Gdyby był za gęsty dodać więcej mleka.

Rozdzielić go do dwóch miseczek, do każdej dołożyć inny barwnik, i wymieszać, by uzyskać jednolity kolor.

Po jednej stronie rękawa umieścić jeden kolor, po drugi, drugi.

Można również zrobić to w inny sposób (szczególnie jeśli wykorzystujecie 3 czy więcej kolorów).

Rozwinąć folię spożywczą i przełożyć kremy obok siebie, tak jakbyśmy przytulili do siebie dwa rulony różowy i żółty. następnie zwinąć je razem, delikatnie formując jeden rulon. Zwinąć końce. jeden z końców obciąć, a całość przełożyć do większego rękawa cukierniczego z metalową końcówką, tak by przecięty koniec folii był po stronie rękawa, gdzie wychodzi krem.

Ozdabiać babeczki.

Ponieważ krem zawiera sporo masło, będzie się podobnie jak masło zachowywał. W lodówce stanie się twardy, w ciepłym pomieszczeniu, będzie miękki, dlatego optymalnie trzymać je w lodówce i wyjąć 15 min. przed podaniem.

Instrukcja wykonania rogów i uszek z masy cukrowej

Będziemy potrzebowali:

  • 250 g białej masy cukrowej (albo mniej jeśli, dysponujemy dodatkowo masą w kolorze złotym, różowym czy błękitnym, z której wykonacie środki uszu)
  • Złoty barwnik (ja do rogów użyłam takiego w spray’u (klik) ,a do malowania środków uszy w pędzelku (klik) )

Odrywany kawałki masy cukrowej wielkości małego orzecha włoskiego.

Rolujemy wewnętrzną stroną dłoni, tak by utworzyć rulonik grubszy u podstawy (fot. poniżej).

Kiedy mamy dwie takie ,,pietruszki” na jednej z nich cieniutkim pędzelkiem zamoczony w wodzie (lekko, za dużo wody spowoduje , ze masa zacznie nam się kleić) przejechać linią wzdłuż jego długości.

 

Przyłożyć do niego drugi taki sam element (tego już nie dotykamy pędzelkiem) i skręcamy razem oba elementy.

Na koniec od grubszej strony rogu wbijamy zanurzoną wcześniej w wodzie wykałaczkę.

Odkładamy do wysuszenia. Tak samo postępujemy z pozostałymi rogami.

instrukcja wykonania rogów jednorożca z masy cukrowej

Czas na uszka…

Większy kawałek masy cukrowej, ugniatamy w kulkę, a następnie podsypujemy blat (mata silikonowa jest do tego najlepsza) rozwałkowujemy na ok. 3 mm masę, z której wycinamy malutkie okręci. Ja wykorzystałam kieliszek kieliszek o średnicy 2,5 cm, ale jeśli macie mniejszy, to jeszcze lepiej.

Aby uzyskać środki uszek  z wyciętego kółeczka, ponownie wycinamy ( w połowie lub tak by zachować mniej niż pół części kręgu). Pozostałe księżyce, zbieramy w kulkę, która ponownie możemy ugnieć, rozwałkować i wykorzystać. Jeśli wykorzystujecie masę kolorową, sprawa jest prostsza, jeśli nie trzeba je będzie pomalować.

Elementy, które stanowić będą środek uszka delikatnie z jednej strony dotykami mokrym, malutkim pędzelkiem i przykładamy do kółek (uszek). Woda ułatwi ich sklejanie.

Po dwóch stronach (tak by środki były pionowo) zgniatamy ostrożnie końce tworząc ,,uszka” i odkładamy do przesuszenia.

Następnego dnia (lub po godzinie, dwóch, gdy całość stwardnieje) malujemy sprayem rogi (pamiętając by spray’em przed użyciem i czasem w trakcie wstrząsnąć i zachować odstęp miedzy nim a malowanym obiektem w trakcie malowania).

Jako podstawka na pomalowane rogi, świetnie sprawdziła się kostka masła z lodówki 😉

Wnętrza uszek pomalowałam farbką z pędzelkiem (wiem, ze są też farbki spożywcze w proszku, wówczas mieszacie je z kilkoma kroplami wódki lub wody i malujecie pędzelkiem).

Uprzedzam, że pomalowanie wnętrza uszek sprayem się nie uda, uda się natomiast pomalowanie rogów pędzelkiem (tylko tutaj nie gwarantuję, że jeden pisak wystarczy na tyle elementów…)

Barwnik w formie pisaka z pędzelkiem to genialna sprawa (także do ciasteczek (klik)), ale jeśli nie macie innych planów/ pomysłów by go później wykorzystać, rozważcie zakup niewiej ilości różowej masy cukrowej (albo zabarwcie sami białą masę barwnikiem w żelu, jeśli macie barwnik do kremu).

Zróbcie tak, by było Wam najprościej i ekonomicznie.

Babeczki kremem ozdobić można nawet dzień przed imprezą, elementy z masy cukrowej powbijać w nie w dniu imprezy i przechowywać w lodówce.

Muszę się przyznać, że spisanie opis wykonania, było znacznie dla mnie trudniejsze niż samo wykonanie babeczek 😉

Mam nadzieję, że zrobiłam to w miarę zrozumiały sposób, jeśli macie pytanie, piszcie śmiało.

Jeśli tak jak ja nie mieliście dotąd okazji pracować z masą cukrową, to nie bójcie się jej, to naprawdę bardzo wdzięczny materiał do pracy.

Wszystkiego co najsłodsze Wam życzę…

error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *