babka topiona

Babka wielkanocna topiona ( idealna)

Aga Sz. babki, drożdzowe, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

 

babka topiona

Idealna. Tak, moim zdaniem tak powinna smakować idealna babka drożdżowa. Mięciutka i lekka jak obłoczek. Aromatyczna, pełna słodkich rodzynek, złocista, dobrze wyrośnięta. Polana cytrynowym lukrem, choć i bez niego byłaby pewnie pyszna.

Niech nie zniechęca Was to, co mnie skusiło (topienie ciasta w tobołku ze ściereczki). To naprawdę nie jest kłopotliwe, a efekt zniewala.

Autorka zapewniła mnie, że babka dobrze zachowuję świeżość.

Z części ciasta Maja upiekła sobie jej mini wersję do koszyczka. Słowem wszyscy zadowoleni 🙂

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 480 g mąki pszennej
  • skórka starta z cytryny
  • 120 g masła (plus trochę do wysmarowania formy i ściereczki)
  • 120 g rodzynek (jeśli lubicie, w oryginale 150g)

Lukier:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Jest to przepis na formę do babki o pojemności 1,2- 1,5 litra

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami letniego mleka i dwoma łyżkami mąki. Odstawić go na 15 min.

Masło stopić, odstawić do ostygnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.

Do mleka dodać ekstrakt waniliowy.

Mąkę dodać do miski, utworzyć wgłębienie, do którego wlać rozczyn drożdżowy, mleko, skórkę z cytryny, stopione masło oraz masę z żółtek i cukru.

Za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie, luźne ciasto.

Ściereczkę kuchenną wysmarować łyżką masła, przełożyć na nią ciasto, zawinąć w tobołek, związać końce ściereczki i zanurzyć w dużym garnku zimnej wody.

Garnek przykryć (nie zrobiłam tego) i odstawić na 1.5-2 godz., aż wypłynie na powierzchnię (moje wypłynęło po godzinie)

Wyjąć ciasto z garnka, delikatnie odsączyć, dodać rodzynki, wymieszać .

Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką.

Przelać ciasto do formy, przykryć i odstawić na godzinę by w wyrosło.

Ciasto piec 45-50 min. najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 min., by przestygło i przełożyć na talerz.

Wystudzone polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Aby uzyskać należy do ¾ szklanki cukru pudru stopniowo dolewać sok z cytryny i mieszać (ja miksuję blenderem z końcówką do ubijania) uzyskania gęstego, ale płynnego lukru.

 

 

Źródło przepisu: ,,White plate” Eliza Mórawska

Comments 1

  1. Post
    Author

    ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
    Wygląda idealnie, pewnie tak samo smakuje 🙂

    majanaboxing 4 lata temu
    Jest piękna! Wspaniały kształt i zapewne smak idealny.:)
    Śliczne zdjęcia Aguś 🙂

    mikimama 4 lata temu
    Tak, też uważam, że babka powinna być delikatna jak piórko, a Twoja z pewnością taka jest! Wszystkiego co najlepsze, dużo radości i ciepła dla Ciebie i Twoich bliskich. Pozdrawiam serdecznie, Pati

    anahitka9 4 lata temu
    Wspaniale wygląda! Faktycznie idealna!!:)
    Radosnych, słodkich i słonecznych Świąt!!

    kasiaaaa24 4 lata temu
    Spokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *