Babka z ajerkoniakiem

Aga Sz. babki, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

Od kilku tygodniu eksperymentuję z domowym adwokatem (przepis na ten mój ulubiony podam niebawem).

Na fali tej ajerkoniakowej fascynacji (i zapasów tego trunku w lodówce) upiekłam babkę na jego bazie.

Miękką, wilgotną, o mocno wyczuwalnej nucie tego likieru.

Z oczywistych względów nie nadaje się dla dzieci, ale dorosłym na pewno będzie smakowała.

Korzystając z okazji, chciałam Wam życzyć zdrowych, słonecznych, pastelowych Świąt Wielkanocnych!

temperatura pieczenia: 180°C

foremka: okrągła z kominem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 200 g masła
  • 180 ml ajerkoniaku

Masło stopić i odstawić do ostudzenia.

Jajka ubić z cukrem, na gęstą, białą masę.

Miksując dolewać powoli ajerkoniak.

Do osobnej miseczki przesiać obie mąki i proszek do pieczenia; dokładnie wymieszać.

Powoli miksując dodawać partiami mąkę, a następie ostudzone masło.

Przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą.

Piec w nagrzanym do piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 min. (lub dłużej, do momentu, aż babka się zezłoci, będzie ścięt, a wbity w nią patyczek po wyciągnięciu będzie czysty.

lukier ajerkoniakowy

  • 80 g cukru pudru
  • 3-50 łyżeczek ajerkoniaku

Do cukru pudru dodawać po łyżeczce ajerkoniaki i dokładnie mieszać do chwili, aż uzyskamy gęsta, ale lejącą się polewę.

Polać schłodzone ciasto.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *