Biszkopt teściowej Nigelli Lawson

Aga Sz. babki, ciasta, PRZEPISY 1 Comment

Lubimy się ostatnio z foremką keksówką. Piekłam ciasto z suszonymi owocami i herbatą earl grey , chlebek bananowy, a teraz ten biszkopt. Kwadratowe kawałki ciasta, przypominające kształtem tosty, dobrze mi się komponują z kubkiem herbaty. Nigella, która przepis na nie dostała od swojej teściowej, napisała ,,to jedno z tych prostych ciast, które nie robią na nas wrażenia do póki nie zaczniemy ich kroić i jeść”. Cytrynowa nutą i charakterystyczny słodki, uroczo kruszący się cukrowy wierzch, który ma się ochotę odrywać jak kruszonkę z ciasta drożdżowego. Mało wytworne, ale to nic, bo smak jest dokładnie taki jakiego potrzeba w jesienne popołudnia. Takim ciastem powinny częstować babcie swoich wnuków. Jeśli dane mi będzie ich doczekać nie omieszkam tego robić.

Składniki:

  • 240 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru plus 2 łyżki do oprószenia
  • 1 cytryna (sok i otarta z niej skórka)
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzyj z cukrem i skórką cytrynową.

Dodawaj mieszając jajka i łyżkę mąki.

Ostrożnie wmieszaj resztę mąki, na koniec wlej sok z cytryny.

Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem foremki keksówki ( o wymiarach 23 x 13 x 7 cm).

Posyp je z góry cukrem i piecz ok.1 godz. w piekarniku nagrzanym do 170ºC, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu. Ostudź ciasto przed wyjęciem z foremki.

Smacznego!

źródło: ,,Jak zostać domową boginią” Nigella Lawson

Comments 1

  1. Post
    Author

    ervisha 5 lat temu
    Lubie takie proste ciasta. są smaczne 😀

    ojciec_wwwirgiliusz 5 lat temu
    Brzmi prosto, chyba zaryzykuję 😉

    gzik_i_pyry 5 lat temu
    Uwielbiam takie nieskomplikowane ciasta 🙂

    majanaboxing 5 lat temu
    Mniam,mniam, śliczny jest!:)

    karmel-itka 5 lat temu
    wygląda na ten „idealny”.
    piękny.

    kuchcikowo 5 lat temu
    Wlaśnie tak jest z niektórymi prostymi przepisami. Niby nic, ale jak się zaczyna jeść…. 🙂 Porywam przepis. 🙂

    codojedzenia 5 lat temu
    Czyzby jakas krajanka sie szykuje?

    Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 5 lat temu
    Bardzo lubię cukrowe wierzchy takich biszkoptów 🙂

    Gość: [magma] *.ip4.artcom.pl 5 lat temu
    Piękny i apetyczny:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *