Bułeczki drożdżowe

Aga Sz. drożdzowe, pieczywo, PRZEPISY, wytrawne 1 Comment

Przepis na to ciasto drożdżowe dostałam od mojej serdeczne koleżanki i cudownej Pani domu Ewy, która oczarowała mnie ich wytrawna wersja w Sylwestra.

Z ciasta można upiec ciasto lub zrobić bułeczki- słodkie dodając cukier lub wytrawne (pyszne z masełkiem ziołowym lub czosnkowym) wówczas bez cukru za to np. z ziołami.

Bułeczki są takie jak powinny pulchne i mięciutkie. Jak to z ciastem drożdżowym bywa najlepsze w dniu wypieku.

Składniki:

  • szklanka letniego mleka
  •  pól paczki żywych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Podane wyżej składniki wymieszać robiąc zaczyn i odstawić w cieple miejsce na ok. 15 min.

Następnie dodać:

  • 2 jajka
  •  1/3 kostki roztopionego masła
  • mąkę pszenną ( trudno podać ilość, pewnie ok. 2- 3 szklanek, tak by ciasto nie kleiło się do rąk, ale nie było też twarde)
  • 4 – 5 łyżeczek cukru (jeśli chcemy wersje słodką, szczyptę soli i np. zioła jeśli wytrawną)

Wyrobić ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę formując w dłoniach równej wielkości bułeczki. Ja układam je ściśle obok siebie, tak, że się dotykają, a gotowe od siebie odrywam. Wersje słodka można ponadziewać np. powidłami czy nutellą.

Smacznego!

Ciasto makowo-jabłkowe (bezglutenowe)

Aga Sz. Boże Narodzenie, ciasta, PRZEPISY 1 Comment

Mój absolutny faworyt wśród świątecznych wypieków i to nie dlatego, że dość prosto się je robi ( a to przyznacie istotne w tych zwariowanych dniach), a ze względu na smak. Zawsze wilgotne, mięciutkie, długo świeże, no i pyszne. Przypomina mi moje ukochane makówki, choć oczywiście w odróżnieniu od nich da się je zgrabnie pokroić. Czekoladową polewą i chrupiące płatki migdałów wieńczą całość. Odkąd pamiętam jest na naszym świątecznym stole. Z całego serca polecam…

Składniki:

  • 300 g  suchego, zmielonego maku
  • 300 g cukru
  • 150 g masła
  • 400 g jabłek
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy /łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek grysiku

Białka ubić na pianę i odstawić.

Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

Proszek do pieczenia wymieszać z grysikiem i dodać do masy.

Delikatnie wmieszać ubite białka.

Stopniowo, na przemian dodawać mak i starte (na tarce o dużych oczkach) jabłka.

Tortownice (u mnie okrągła o przekroju ok.24 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką/bułką tartą.

Przelać ciasto do formy.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok.45 min.

Wyjmować z foremki po ostudzeniu.

Polać polewa czekoladową i ozdobić płatkami lub połówkami migdałów.

Smacznego!

Ciasteczka (koperty) serowe

Aga Sz. ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

Uwielbiam ten przepis za łatwe do zapamiętania proporcje składników, za prostotę wykonania no i i oczywiście za smak. Długo żyłam w świadomości, że jest to stary przepis z niemieckich książek z przepisami mojej prababci, niedawno  odkryłam w internecie (i książce Ewy Wachowicz), jak bardzo się myliłam, bo przepis jest bardzo popularny. Łatwiutkie do zapamiętania proporcje, tyle samo mąki, białego sera i masła. Ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce, a efekt palce lizać. Wiem, że popularne są wersje z jabłkami (wtedy lepi się ciasto jak na pierogi), z powidłami (wtedy można je zawinąć w rogaliki), ja najchętniej wycinam radełkiem z ciasta kwadraty, na środku każdego kładę kawałki brzoskwiń z puszki i sklejam dwa przeciwległe rogi. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem (nie żałuje go, bo samo cisto nie ma w sobie cukru). Przepyszne ciasteczka, szybkie do zrobienia, zatem nawet jeśli macie za godzinkę niezapowiadanych wcześniej gości spokojnie zdążycie 🙂

Składniki:

  • -250 g mąki pszennej
  • 250 g miekkiego masła
  •  250 g białego serka
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder

Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, powycinać kwadraty ( lub trójkąty jeśli chcemy rogaliki, koła jeśli pierożki) Na wycięte kawałki nałożyć owoce, zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min. Polecam, bo są pyszne 🙂

Muffinki bananowe

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 1 Comment

Te muffinki to najlepszy sposób jaki znam za wykorzystanie ciemniejących bananów, bo takie właśnie są do nich najlepsze. Od kiedy przyniosłam je kiedyś mojej przyjaciółce Ewie, jej córka Ola piekła je potem kilka dni pod rząd, tak im przypadły do gustu 🙂

Składniki suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru

Składniki mokre:

  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • łyżka rumu (niekoniecznie)
  • 2-3 rozgniecione banany

Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, tylko tak by składniki się połączyły. Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 muffinek ok. 25 min. (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp. 175 stopni C. Za sprawa bananów są mięciutkie nawet następnego dnia.

Smacznego!

Piernik przekładany

Aga Sz. Boże Narodzenie, pierniki & pierniczki, PRZEPISY 1 Comment

Raz, dwa, trzy próba przedświąteczna. Postanowiłam powoli oswajać się z klimatem nadchodzących Świąt, pomógł mi w tym przekładany piernik wyszperany na blogu Dorotkiz Moich Wypieków . W 100% zgadzam się z Nią, że piernik jest ba-je-czny. Mięciutki, lekki jak śnieżek na świerkowej gałązce, pachnący cynamonem i goździkami, po prostu boski. Nie jest to typowo twardawy piernik, moim zdaniem ma coś z delikatności biszkoptu. Ja, by się zbytnio nie przemęczać przełożyłam go tylko powidłami (może fakt, że własnej produkcji trochę mnie usprawiedliwi), a nie tak ambitnie i efektownie jak Dorotka nadzieniem z powideł i dżemu śliwkowego z wykorzystaniem galaretki (choć pomysł uważam za świetny!)Pycha przez duże P !!!

Składniki:

– 1 i ¾ szklanki maki pszennej

– ½ szklanki cukru

– 200 g płynnego miodu

– 125 g masła

– 3 jajka

– 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

– 1,5 łyżki przyprawy do piernika

– 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 i ½ łyżki kakao (dla koloru)

Na przełożenie:

– słoik powideł śliwkowych

Białka ubić na sztywno.

Miękkie masło utrzeć z cukrem.

Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, porcjami miód, śmietanę i mąkę wymieszaną z sodą, przyprawami i kakao.

Do ciasta dodać delikatnie ubite białka.

Całość wlać do keksówki (ok. 32cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.

Piec w tem. 165 stopni C. ok. 50-60 min. do momentu, aż wbity w ciasto drewniany patyczek po wyciągnięciu bedzie suchy.

Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części, posmarować powidłami.

Polać polewą czekoladową.

Smacznego!

ciasto gruszkowe z marsala

Ciasto gruszkowe

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

ciasto gruszkowe z marsala

Gruszki to jedne z owoców, które pamietam z dzieciństwa. W ogródku domu, w którym dorastalam rosły dwie grusze. Jedna, która owocowała szybko, jej owoce były miękkie i soczyste, kreciły się pod nią te głupie osy, a największą karą był dla mnie obowiązek zbierania tych, które spadły. Teraz chętnie bym je pozbierała. ..Drugie to ,,zimówki” twarde, szare i nie wiadomo po co rosnące. Mama piekła odwracane tarty z orzechami i karmelem i gotowała z nich kompoty. Ja upiekłam ciasto. Całkiem zwyczajne. No może tylko dodatek deserowego wina Marsala i użycie brązowego cukru dodaje mu elegancji. Ciasto nie jest suche i jest bardzo aromatyczne. Super, gdy za oknem hula jesienny wiatr.

Składniki:

(szklanka o pojemności 250 ml.)

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  •  1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 dojrzałe gruszki obrane, wydrylowane i pokrojone na ćwiartki (lub plastry)
  •  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  •  3 duże jajka
  •  1/3 szklanki wina Marsala
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  1 łyżeczka cukru
  •  szczypta gałki muszkatołowa

Przygotowanie:

Skropić gruszki sokiem z cytryny.

Wysmarować masłem okrągłą formę (ja użyłam 20cm) i wyłożyć papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód).

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól.

Ubić jajka z 3/4 filiżanki cukru na jednolita masę, stopniowo dodawać wymieszane składniki, 1/2 szklanki rozpuszczonego, przestudzonego masła i wino.

Wlać ciasto do formy, na wierzchu położyć gruszki, polać pozostałym masłem i posypać cukrem pudrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30- 40 minut. Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

 

Chlebek bananowy

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

Przygodę z chlebkami ,,na słodko” zaczęłam od tego przepisu. W Stanach Zjednoczonych chlebek ten nazywany jest Banana bread i bardzo tam popularny. W smaku przypomina mi muffinki bananowe, które kiedyś namiętnie piekłam (tam używałam cukru brązowego, co i tu mogłoby się sprawdzić). Wilgotne, puchate i mocno bananowe. Postawiłam na klasyczna wersję, bez dodatków typu orzechy, czy kawałki czekolady, dodałam tylko odrobinę cynamonu.

Składniki:

  • 3 – 4 dojrzałe banany
  • ⅓ szklanki roztopionego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii/ kilka kropel aromatu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mąki

Zrobienie ciasta nie wymaga użycia (brudzenia… ) miksera.

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami.

Dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię, a następnie mąkę, sodę i szczyptę soli. Wymieszać.

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w podłużnej formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

ciasto kokosowe

KARAIBSKI CHLEBEK KOKOSOWY

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY 0 Comments

ciasto kokosowe

Oglądając program  ,,Kuchnia Billa”, z którego to pochodzi ten przepis, w pamięci utkwił mi nie tyle sam chlebek (który mimo egzotycznie brzmiącej nazwy jest po prostu rodzajem kokosowego ciasta),a sielankowa scena, w której Bill, jak na idealnego męża przystało, piecze go na śniadanie swojej żonie i zanosi jej do łóżka. Zejdźmy jednak na ziemię. Z uporem maniaka sama ambitnie starłam orzech kokosowy na tarce o drobnych oczkach (później doczytałam, że mogłam to zrobić na grubych z mniejszym wysiłkiem…). Chlebek jest smaczny i wilgotny. Denerwować może jednak fakt, że się kruszy, ale to chyba urok ciast w duża ilością kokosu w składzie. Niestety, mimo obietnic autora, po domu nie unosił się zapach kokosa, a szkoda. Myślę, że ciekawie może smakować opiekany następnego dnia w tosterze, jednak tej wersji nie zdążyłam przetestować… Fajna sprawa na śniadanko, szczególnie, jeśli namówicie kogoś, by go dla Was upiekł i dostarczył do łóżka wraz ze szklaneczka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy…

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • orzech kokosowy starty na tarce z grubymi oczkami lub 150 g wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  •  75 g masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier,  cynamon i wiórkami kokosowe.
Wlać mleko roztrzepane z jajkami i ekstraktem waniliowym, całość wymieszać.
Dodać roztopione, przestudzone masło.
Wyrabiać na gładką masę.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać jeszcze ciepły z masłem.
Upieczony można przechowywać pokrojony w zamrażalniku około miesiąca. Rozmrażać około 10 minut, a następnie podpiec w opiekaczu.

Źródło przepisu: Bill Granger

arabskie ciasto miodowe

Arabskie ciasto miodowe

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY 1 Comment

arabskie ciasto miodowe

Ciasto zachwyci wielbicieli orientalnych słodkości. Wyszukałam je kiedyś w internecie, po powrocie z Egiptu, oczarowana jego ociekającą miodem kuchnią.W oryginalnym przepisie zamiast orzechów użyto płatków migdałowych, ja jednak wykorzystuje orzechy włoskie. Arabskiego klimatu nie zakłóca także orzeszki ziemne (niesolone),hm… i może garść sezamu…. Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, wilgotne i podejrzewam, że długo pozostaje świeże (podejrzewam, bo u nas nigdy zbyt długo się nie uchowa).

Można je upiec w 26 cm tortownicy, albo na blaszce 30 cm x 20 cm i pokroić na trójkąty.

Składniki ciasta:

  • 10 dkg masła
  • 12 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 3 łyżki śmietany
  • 15 dkg mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Obłożenie:

  •  10 dkg masła
  •  8 dkg cukru
  •  8 dkg miodu
  •  2 łyżki śmietany
  • 15 dkg orzechów lub migdałów
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z ½ pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić po jednym jajku, cały czas ucierając.

Dodać śmietanę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać do niej ciasto i równomiernie wygładzić powierzchnię. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

W międzyczasie zagotować w garnuszku, cały czas mieszając, pozostałe masło z cukrem, miodem, śmietaną, rozdrobnionymi orzechami, cynamonem i skórką pomarańczową.

Wylać tę masę na upieczone ciasto i piec jeszcze 15-20 minut. Zostawić w foremce do ostygnięcia.

sernik londyński nigelli lawson

Sernik londyński (Nigelli Lawson)

Aga Sz. PRZEPISY, serniki 1 Comment

sernik londyński nigelli lawson

O serniku pieczonym w kąpieli wodnej słyszałam już dawno, ale trochę z braku foremki o małej średnicy, a trochę z obawy przed tym nieco niebezpiecznym przedsięwzięciem zwlekałam z jego upieczeniem. Nadszedł jednak moment, kiedy ciekawość wygrała z obawami i oto on. Mówi się, lepiej późno niż wcale, ja jednak żałuje, że 26 lat żyłam nieświadoma jego smaku…Ma w sobie wszystko to, co w sernikach najlepsze. Połączenie intensywnego, kremowego smaku z lekkością sernika na zimno, taki w skrócie jest ten sernik.

Spód :

  • 150 g ciasteczek ( ja użyłam pełnoziarnistych digestive)
  • 75 g rozpuszczonego masła

Masa :

  • 600 g serka trzykrotnie mielonego (użyłam chudego, ale niewątpliwie półtłusty będzie jeszcze lepszy)
  • 150 gram cukru pudru
  • 3 jajka (zawsze używam tych w rozmiarze L)
  • 3 żółtka
  • ekstrakt waniliowy, aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • 1 ½ łyżeczki soku z cytryny (dałam trochę więcej)

Polewa:

  • 145 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstrakty wanilii

Ciasteczka zmielić, lub przełożyć do woreczka i rozgnieść np. wałkiem do ciasta na drobne okruchy. Wymieszać z roztopionym masłem i mieszanką wypełnić spód foremki (małej najlepiej 20-23 cm). Mocno docisnąć łyżką lub dłonią w dno, odstawić do lodówki, aby masło stężało.

Serek (najlepiej w temp. pokojowej) zmiksować z cukrem, bijać kolejno jajka, żółtka, wanilię i sok z cytryny ciągle miksując.

Foremkę, w której będziemy piekli sernik szczelnie owinąć folia aluminiowa (dwukrotnie), na schłodzony spód wlać masę serową i formę umieścić w drugiej, większej do której należy wlać gorącą wodę do polowy wysokości formy z sernikiem. Ostrożnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 min (lub do momentu, kiedy góra będzie na tyle ścięta, ze utrzyma polewę. Składniki polewy zmiksować i posmarować wierzch sernika i piec jeszcze 10 min (ja piekłam trochę dłużej). Ostrożnie wyjąć, odwinąć folie i zostawić do ostygnięcia. Idealnie jest po wystygnięciu pozwolić mu poleżeć całą noc w lodówce.

Smacznego!

ciasto klementynkowe

Ciasto klementynkowe

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

ciasto klementynkowe
Pachnące słońcem mandarynki i migdały sprawiają, że ciasto jest wilgotne, aromatyczne i pyszne. Nie zawiera ono mąki, którą w przepisie zastąpiły mielone migdały. Atutem ciasta jest również fakt, że najlepiej smakuje następnego dnia, można je zatem zrobić dzień wcześniej i w dniu wizyty gości mieć więcej czasu na przygotowanie innego elementu menu (lub pomalowanie paznokci…)

Składniki:

  • 4 duże mandarynki (ewentualnie 3 pomarańcze)
  • 6 jajek
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mandarynki ( w całości ze skórką) gotować w garnku z wodą przez ok 2 godz.

Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.

Zimne, całe mandarynki zmiksować ( można wyjąc pestki).

Dodać jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia.

Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ciasto będzie dość rzadkie.

Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem i wlać ciasto.

Piec ok. godziny w temp. 190- 200° C, wystudzić.

Można polać odrobiną cytrynowego lukru, podać z kleksem bitej śmietany, ale i bez tego słońce w Waszych kuchniach.

Smacznego!

Muffinki pomarańczowo-migdałowe

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 0 Comments

Muffinki z przepisu Nigelli, najlepsze na śniadanko, jeszcze ciepłe z masełkiem, miodem lub konfiturą własnej produkcji…

Składniki suche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Skladniki mokre:

  • 75 g roztopionego masła
  • 100 ml wyciśnietego soku z pomarańczy
  • 100 ml mleka
  • 1 roztrzepane jajko

Piekarnik nagrzać do 200º C.

Formę do muffinek wysmarować olejem lub powkładać do wgłębień papilotki.

Przemieszać ze sobą składniki suche, następnie mokre, a na koniec wsypać jedne do drugich i delikatnie wymieszać widelcem, ale naprawdę króciutko, bo mufiny nie lubią długiego ucierania; tracą wtedy grudkowatą strukturę, a to cały ich urok.

Przełożyć ciasto do formy.

Piec 15- 20 min. do chwili, aż wbity w mufinkę patyczek nie będzie oblepiony ciastem.

Smacznego!