Brioszki (lekko cytrynowe)

Aga Sz. babeczki & muffinki, drożdzowe, pieczywo, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

brioszki cytrynowe

Brioszki to francuskie, drożdżowe bułeczki śniadaniowe. Klasyczna wersja to dwie kulki ciasta- większa i mniejsza, leżące jedna na drugiej. Pieczone są w charakterystycznych foremkach z falowanymi brzegami. Zawierają sporo masła, a mimo to dzięki długiemu ugniataniu ( a w praktyce miksowaniu) oraz kilkugodzinnemu chłodzeniu są delikatne i lekkie jak piórko. Świetnie smakują z dżemem, choć u nas najszybciej znikają, jeszcze ciepłe z odrobiną masła.

Jedyne co trzeba zrobić, by je upiec na śniadanie to wieczorem wrzucić kilka podstawowych składników do misy miksera i pozwolić mu się wykazać, a potem odstawić ciasto na noc do lodówki. Rano uformować z niego kulki, powkładać je do i po kwadransie w domu pachnie tak, że chce się żyć, nawet jeśli jest szósta rano w sobotni poranek, a nasze małe dzieci postanowiły właśnie rozpocząć weekend…

Składniki:

  • 400 g mąki  (może ciut więcej)
  • 35 g mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane)
  • 50 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłej wody
  • 3 duże jajka + 1 żółtko
  • 150 g miękkiego masła
  • otarta skórka z cytryny (umytej, bio lub sparzonej)
  • białko (do posmarowania brioszek przed pieczeniem)
  • skórka otarta z cytryny( umytej, ekologicznej lub sparzonej)
  • gruby, perlisty cukier do posypania (opcjonalnie)

Drożdże pokruszyć, rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!) wodzie, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić by rozczyn ,,ruszył”.

Mąkę, mleko w proszku, cukier, sól umieścić w misie miksera i wymieszać.

Dodać rozczyn, jajka, żółtko, masło i skórkę z cytryny.

Wymieszać za pomocą miksera z jajkami, żółtkiem i masłem i skórką z cytryny.

Miksować na średnich obrotach 20-30 min.

Początkowo ciasto będzie klejące, ale po miksowaniu powinno stać się miękkie i gładkie. Jeśli jednak nadal będzie się kleić można przesiać do niego jeszcze odrobinę mąki i całość zmiksować.

Przykryć i odstawić na około 45 minut, by urosło.

Po tym czasie spryskać lub posmarować cienko pędzelkiem wierzch ciasta olejem, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc ( lub minimum 6 godzin)

Wyjąć ciasto z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Ciasto będzie przypominało w dotyku płatek ucha 🙂

Podzielić na ok. 24 kawałki i formować kulki. Bułeczki piec w foremkach do brioszek lub w wysmarowanych masłem wgłębieniach formy do muffinek.

Posmarować je białkiem jajka i posypać grubym, dekoracyjnym cukrem.

Piec w temp. 175°C przez około 15 minut.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 3 lata temu
    Uroczo wyglądają!

    majanaboxing 3 lata temu
    Jakie śliczne! A zdjęcia takie delikatne, piękne po prostu. Ściskam :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *