brownie z czerwoną porzeczką i kokosem

Brownie z czerwoną porzeczka i kokosem

Aga Sz. ciasta, czekoladowe, PRZEPISY, Strona glowna banner 3 Comments

brownie z czerwoną porzeczką i kokosem

Intensywnie czekoladowe, słodkie brownie przełamane charakterystycznym, orzeźwiającym smakiem kwaśnej, czerwonej porzeczki z odrobiną egzotycznego kokosu. Tak to sobie wymyśliłam, tak upiekłam, a że się sprawdziło, dzielę się przepisem z Wami…

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g  czekolady deserowej ( u mnie 70%)
  • 150 g cukru (u mnie brązowy)
  • 3 duże jajka
  • 1 – 1 i 1/2 szklanka czerwonej porzeczki (umytej, oczyszczonej)
  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych

Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i masło. Stopić je na mały ogniu (uważając by nie przypalić, najbezpieczniej w kąpieli wodnej).

Odstawić, by trochę przestygły.

Jajka ubić krótko z cukrem.

Delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej i połączyć całość.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20 cm x 30cm).

Posypać równomiernie czerwoną porzeczką, a następnie wiórkami kokosowymi.

Piec w temp.200°C przez ok. 15 min.

 

pozdrawiam słodko

Comments 3

    1. Post
      Author

      Aldonko, nigdy nie zastępowałam niczym jajek ( u nas alergia na mleko bardziej dokucza), ale z wiedzy która posiadam wynika, że możesz zastąpić je np.
      * 1/4 szklanki musu jabłkowego
      * 1/4 zmiksowanego banana lub puree z batatów czy dyni
      * 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami wody
      * 1 łyżka nasion chia wymieszanych z 3 łyżkami wody
      Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *