Lekki tort brzoskwiniowo- śmietankowy na Komunię

Aga Sz. PRZEPISY, torty 2 Comments

Prosty, skromny, lekki z brzoskwiniową nutą. Bez ciężkich kremów i niepotrzebnych ozdób. Taka była moja wizja tortu komunijnego Mai. Rumianek do jego ozdoby wybrała sobie już sama…

Spokojnie wystarczy dla 25 gości

Biszkopt:

Na dwie tortownice 20 cm i 24 cm

(szklanka o objętości 250 ml)

  • 12 dużych jajek (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 350 g cukru (najlepiej drobnego)

Białka ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier.

Miksując na wolnych obrotach dodawać po kolei żółtka.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać tak by dokładnie wmieszać ją w masę. Czynność tą wykonywać ostrożnie tak by białka nie opadły.

Spody tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Boków nie smarować!

Przelać ciasto do dwóch tortownic (powinno wypełnić każdą z nich do 2/3 wysokości)

Piec na jednej wysokości w nagranym do 170º C piekarniku przez ok 30-35 min.

Większy biszkopt będzie się piekł kilka minut dłużej (wbity w biszkopt patyczek powinien być suchy).

Upieczone biszkopty wyciągnąć i upuścić w formie na podłogę ( z wysokości kolan, podłogę najlepiej zabezpieczyć ściereczka kuchenną), tak by spód uderzył o podłogę.

Nie jest to czynność niezbędna, gwarantuje natomiast, że biszkopt stygnąc nie opadnie.

Odstawić do ostudzenia.

Przełożenie:

  • 700 ml schłodzonej śmietany kremówki (jeśli macie opakowania po 330 ml to dwa także wystarczą)
  • 200-250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie z puszki (ok. 7 szt.) (syrop zachować)
  • dobrej jakości dżem z brzoskwini lub moreli
  • opcjonalnie (np. jeśli tort będzie przygotowywany dzień wcześniej) warto rozważyć użycie usztywniacza do śmietany, tzw śmietan fix’u

Każdy z biszkoptów przeciąć na trzy części uzyskując łącznie sześć blatów.

Do 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń dodać tyle samo przegotowanej wody i wymieszać ; posłuży nam to do nasączenia blatów.

Kilka połówek brzoskwiń (ok. 6-7 sztuk) pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić, (jeśli używacie śmietan fix’u to należy go dodać po krótkiej chwili miksowania), pod koniec ubijania dodać cukier puder i stopniowo, po łyżce serek mascarpone.

Zaczynając od blatów dużych biszkoptów, pierwszy z nich nasączyć  kilkoma łyżkami syropu brzoskwiniowego z wodą, posmarować cienka warstwą dżemu, a na niego wyłożyć kilka łyżek śmietany z mascarpone.

Kolejny blat również nasączyć, pokryć cieniutko śmietaną i posypać pokrojonymi brzoskwiniami i ponownie przykryć je śmietaną.

Następny (ostatni z dużych) blat, ułożyć na torcie i również pokryć śmietaną.

Podobnie postąpić z warstwami mniejszego biszkoptu. Każdy z nich odrobinę nasączyć, jeden posmarować dżemem i śmietaną, drugi pokryć śmietaną z pokrojonymi brzoskwiniami.

Najwyższy blat pokrywamy tylko śmietana. Boków nie smarować!

Do ozdoby:

gałązka gipsówki, rumianek lub inne kwiaty.

Drewniany topper wbity w tort (może zawierać również imię dziecka) zamówiłam w Cut it now (klik)

Przed podaniem  możemy oba biszkopty  przechowywać w lodówce osobno, w dwóch pudełkach na tort,  złożyć i ozdobić dopiero przed podaniem.

Po więcej komunijnych inspiracji zapraszam tutaj: (klik)

Udanych wypieków i pięknej uroczystości Wam życzę…

Comments 2

  1. Aga pytanie niekulinarne ale mnie trapi 🙂 czy gipsówkę masz z ogrodu czy kwiaciarni? Kupiłam w tym roku sadzonkę do ogrodu i jest taka mała , drobniutka a wszędzie widzę taką ładną , dorodną. Czy są jakieś odmiany?

    1. Post
      Author

      Marto z kwiaciarni, w ogródku zasiałam w ubiegłym roku i w tym ma dopiero liście, ale słyszałam, że te ogrodowe maja drobne kwiaty, zobaczymy, dam znać! Uściski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *