bułeczki drożdzowe z czekoaldą

Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Aga Sz. drożdzowe, pieczywo, PRZEPISY 1 Comment

bułeczki drożdzowe z czekoaldą

Jak co roku, tak i w tym upiekliśmy św.Mikołajowi coś słodkiego, by wraz z kubkiem mleka zostawić na blacie w kuchni wieczorem 5 grudnia. W tym roku, z racji swojego kiepskiego zachowania moje dzieci nie łudzą się zbytnio, że Mikołaj je odwiedzi, niemniej mają resztki nadziei, że po zjedzeniu słodkiej, drożdżowej bułeczki z czekoladą Mikołajowi poprawi się humor i na coś się jednak załapią. Ja bym chyba wymiękła, bo bułeczki są genialne! Lekkie, puchate, w sam raz słodkie, no i ta czekolada…Bardzo polecam i pięknych prezentów Wam życzę!

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • ½łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 60 g masła
  • 100 g czekoladowych groszków (lub czekolady pokrojonej w drobną kostkę)

Mleko podgrzać, masło roztopić.

Pół szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka przelać do miseczki, dodać 100 g mąki, drożdże oraz łyżkę cukru i dobrze wymieszać.

Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min.

Do drugiej miski wsypać pozostałą część mąki.

2 jajka, resztę mleka i cukru wymieszać widelcem do mąki.

Dodać również zaczyn i roztopione masło.

Całość wyrobić dłońmi (lub za pomocą miksera) na miękkie ciasto.

Przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać jeszcze przez chwilę ręcznie, dosypując ewentualnie odrobinę mąki, jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło.

Dropsy czekoladowe wmieszać w ciasto.

Z ciasta uformować kulę i przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem.

Ponownie przykryć naczynie ściereczką i odstawić na 30-40 min., by ciasto podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie przełożyć ciasto ponownie na obsypaną mąką stolnicę i powyrabiać chwilę.

Podzielić ciasto na pół, a następnie każdą z połówek na trzy części i uformować z nich bułeczki.

Przełożyć je, pamiętając o odstępach, na blaszki do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić.

Piekarnik rozgrzać w tym czasie do temp. 175° C. i piec bułeczki przez ok. 20 min, aż staną się złociste.

Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę, by trochę ostygły.

Są równie smaczne na ciepło i na zimno, niemniej najlepiej smakują w dniu pieczenia.

Smacznego!

bułeczki drożdżowe z czekolada dla mikołaja

 

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Szefowa kuchni] *.helpnet.pl 3 lata temu
    Uśmiałam się czytając o braku nadziei. :))
    A bułeczki wyglądają bardzo apetycznie!

    vegazone 3 lata temu
    Przeurocze! 🙂 zmiękłabym na miejscu Mikołaja 😉

    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 3 lata temu
    Mikołaju za takie bułeczki chyba chociaż mała zabaweczka się należy :))

    majanaboxing 3 lata temu
    Piękne te bułeczki i z pewnością smakują wspaniale. Cudne zdjęcia Aguś.
    Całuski:*

    Gość: [Ola R.] *.static.rdi.pl 2 lata temu
    Przepis świetny, a bułeczki super. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają 🙂 Będę piekła często. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *