chlebek bananowy sophie dahl banana bread

Chlebek bananowy Sophie Dahl (orkiszowy)

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

chlebek bananowy Sophie Dahl (orkiszowy)

Przepis na ten prosty, aromatyczny chlebek z bananami pochodzi z książki Sophie Dahl ,, Apetyczna panna Dahl”, która notabene pełna jest takich kojących, sielskich przepisów

Mimo, iż ciasto to nie zawiera dodatków popularnych w bananowych chlebkach, tj. jak orzechy, czy gorzka czekolada, jest w tej swe prostocie absolutnie wspaniały. W ostatnim czasie, to mój ulubiony sposób na utylizację miękkich, ciemniejących bananów. Mąka orkiszowa, ma oczywiście trochę inny posmak niż zwykła pszenna, ale w towarzystwie bananów, różnica ta nie będzie przeszkadzała nawet tradycjonalistom.

Idealny na drugie śniadanie, piknik, wycieczkę rowerową czy długie, zimowe popołudnie pod kocem…

Foremka: keksówka 20 cm

Temp. pieczenia: 180°C grzałka góra- dół lub 160°C termoobieg

Składniki:

  • 75 g miękkiego masła
  • 4 dojrzałe banany
  • 200 g (szklanka) cukru trzcinowego (użyłam 3/4 szklanki)
  • 1 duże, rozkłócone jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 170 g mąki orkiszowej (albo zwykłej pszennej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Banany przełożyć do większej miseczki i rozgnieść. Zmiksować je z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym.

Dodać sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszać mąkę.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i piec przez godzinę w temp. 180°C (lub 160°C w termoobiegu)

Po upieczeniu teoretycznie należałoby odstawić je do ostygnięcia, choć nie łudziłabym się, że to się uda…

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *