Ciasteczka z Nutellą czyli Ciasteczkolandia od kuchni

Aga Sz. ciasteczka, PRZEPISY 1 Comment

Od dawna planowałam upiec ciasteczka z Nutellą. Był nawet pomysł wspólnego ich pieczenia z moją blogową koleżanką, która mi ten przepis podesłała. Niestety nie udało nam się (tym razem!) jednocześnie włączyć piekarników. Szkoda…

Ponieważ jednak, co tu dużo mówić, mam w życiu sporo szczęścia, to nie koniec historii powstania tych ciasteczek. Los zesłał mi bowiem wyjątkowa osobę- Anię (tegoroczną maturzystkę!) z zacięciem fotograficzno- reżyserskim, która miała przeczucie, że warto spędzić ze mną popołudnie w kuchni, by pokazać Wam jak wyglądają kulisy przygotowania moich słodkości. Zarażona jej młodzieńczą pomysłowością i energią zgodziłam się bez wahania i dzięki temu mogę Wam dziś uchylić drzwi do Ciasteczkolandii…

Projekt przyniósł mi mnóstwo radości i satysfakcji, choć właściwie nie robiłam nic więcej niż zwykłe. Piekłam przecież ciasteczka…

Ciasteczka, muszę to napisać ŚWIETNE. Kruchutkie, delikatne, w orzechowym ubranku i czapeczce z nutelli. Polecam. Ciasteczka.I pieczenie.

Aniu cieszę się, że nasze pasję miały okazję się spotkać. Ba! Zderzyć ( i to czołowo!) Jesteś fantastyczną młodą kobietą, rozwijaj to, co Ci genetycznie pisane. Kibicuję Ci z całego serca i mocno trzymam za Ciebie kciuki. Twoja Mama to szczęściara…

 

 

Składniki:

(na ok. 20 ciasteczek):

  • 113 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 130 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80 g orzechów laskowych

Masło zmiksować z cukrem na jednolitą masę.

Dodać żółtko, ekstrakt waniliowy- zmiksować.

Dosypać mąkę i szczyptę soli i ponownie zmiksować.

Z powstałej masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdyby okazała się zbyt miękka i lepka, można dosypać ciut mąki, albo wstawić na kwadrans do lodówki, to znacznie ułatwi pracę.

Białko rozbełtać widelcem, aż będzie się pienić.

Na talerz wysypać dobrze rozdrobnione, obrane orzechy laskowe. Jeśli macie orzechy w łupinkach, najłatwiej się ich pozbędziecie wkładając je na 10-15 min, do rozgrzanego piekarnika, z łatwością wówczas będą z nich wyskakiwać.

Kulki z ciasta maczać w białku,a następnie obtaczać w orzechach.

Kciukiem zrobić wgłębienie po środku każdego ciastka. Malutką łyżeczką nakładać nutellę do każdego ciasteczka
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 12 minut.
Wyjąć z piekarnika i po chwili przekładać na metalową kratkę by ostygły.

UWAGI:

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć orzechów włoskich lub migdałów, a nutellę zastąpić dżemem.

Z podanej ilości wyszło 15 szt., więc piekłam je trochę dłużej (ok. 20 min.)

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl 5 lat temu
    Wspaniałe ciasteczka, piękny filmik, wspaniała Ty, wspaniałe Wy;) Pozdrawiam!

    cuda.wianki 5 lat temu
    Primo: Ania jest niesamowicie uzdolniona, no, ale jak się ma taką Mamę!… :-)) filmik cudny! ogląda się go bardzo przyjemnie! a Ty w swoim fartuszku i pomalowanych paznokciach, no Bree jak się patrzy! ;-)) poproszę więcej filmików!!
    Secudno: och cieszę się, cieszę, że zdecydowałaś się je upiec! teraz będziemy je uwielbiać razem! a wspólne pieczenie mam nadzieję kiedyś w końcu nastąpi! buziak!!

    edysia79 5 lat temu
    Może się wtrącę, ale ja też uwielbiam te ciasteczka!
    Też je upiekłam, ale z marmoladą
    Prześlij mi swój adres na e-mail, bo mam coś dla Ciebie 😉

    Gość: [Evitaa] *.play-internet.pl 5 lat temu
    Filmik bardzo mi się podoba. Samo przygotowywanie ciasteczek jest niezwykle apetyczne :).

    malgorzata.dz 5 lat temu
    Fajnie i bardzo estetycznie Wam wyszło, dziewczyny. 🙂 A mnie oprócz samych ciasteczek, bardzo podoba się fartuszek w kratkę. 🙂
    Ciasteczka chyba sobie podkradnę, to znaczy przepis, bo i orzechy, i nutella… aj, same pyszności. 🙂

    kuchnianadorobku 5 lat temu
    Filmik super, zachwyciła mnie muzyka 🙂 A ciasteczka…z Nutellą biorę wszystko 😛

    agattekh 5 lat temu
    Ciasteczka są super, a jaki filmik fajny 🙂

    anahitka9 5 lat temu
    Dla mnie wszystko co ma nutelle jest boskie, wiec te ciasteczka tez musza byc rewelacyjne:) sliczne zdjecia!:)

    Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    zrobiłam wszystko jak w przepisie ale ciasteczka…rozjechały się i wyszło jedno wielkie ‚ciasto’ 🙁 co jest nie tak?

    vanilia81 5 lat temu
    Ebj – kurcze nie mam pojęcia, kilka koleżanek (także blogerek) je robiło i było ok. A jaka była konsystencja przed pieczeniem? Jeśli ciasto się lepi i ciężko z niego uformować ciasteczka, to dobrze je włożyć do lodówki, żeby stwardniało. Odstępy na blaszce zostawiłaś?

    Gość: [Wiki] 212.255.231.* 4 lata temu
    Moge zwiekszyc wszystkie skladniki o ta sama ilosc aby uzyskac wiecej ciasteczek ? Jesli tak to czy cos sie zmieni w przepisie? Mam na mysli np czas wypieku. 🙂

    vanilia81 4 lata temu
    Wiki- pewnie,możesz spokojnie podwoić ilość składników, to dobry pomysł, bo z jednej porcji nie wychodzi ich za dużo, a znikają szybko…Czas pieczenia się nie zmieni, ale przyda się duża blacha. Możesz też połowe obtoczyć w orzechach włoskich (bez prażenia), a nutelle zastąpić np.powidłami śliwkowymi, przerobiłam taką wersję i też fajna. Ciasto włóż przed formowaniem kulek do lodówki, łatwiej się z nim potem pracuje 🙂 Powodzonka & smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *