ciasto drożdzowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonka

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, drożdzowe, PRZEPISY 1 Comment

ciasto drożdzowe ze śliwkami

Tu nie potrzeba słów. Tu potrzeba ostatnich, ciepłych promieni letniego słońca na parapecie, by ogrzały ciasto przed pieczeniem, małych rączek, które wydłubią gorącą jeszcze posypkę i sąsiadów z którym można się tym ciastem podzielić. Miękkie, pachnące masłem i wanilią ciasto, a na nim śliwki ułożone w rządku, skąpane we własnym lepkim soku, posypane słodką, maślaną posypką. Sierpniowa klasyka Kochani…

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu.

Mąkę przesiać do miski.

Drożdże i dwie łyżki cukru dodać do ciepłego ( nie gorącego!) mleka, wymieszać.

W mące zrobić dołek i wlać do niego mleczno- drożdżową emulsję.

Dodać do rozczynu trochę mąki, wmieszać ją do masy łyżką, ale tak by dookoła na ściankach misce ciągle mąka była.

Z góry posypać rozczyn odrobiną mąki, a całą miskę przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.

masło roztopić i lekko przestudzone dodać wraz z jajkami, szczyptą soli, cukrem waniliowym i pozostałymi dwoma łyżkami cukru do miski. Całość zagnieść ( lub zmiksować, najlepiej za pomocą haka jeśli mikser posiada) na gładką, odklejającą się od miski kulę.

Miskę oprószyć mąką i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i przenieść do formy, a następnie poukładać na nim umyte, pozbawione pestek połówki śliwek ( skórkami do ciasta).

Z podany wyżej składników kruszonki, zagnieść ją i pocierając w palcach posypać wierzch ciasta.

Piec w nagrzanym do 19 º C ( grzałka góra dół) lub 180º C ( termoobieg) przez 20-30 min.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [iziona] *.tktelekom.pl 2 lata temu
    Uwielbiam takie ciasta, a tutaj dodatkowo zdjęcia są przepiękne 🙂

    Gość: [Cukry Proste] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
    Ciasta drożdżowe kocham bezgranicznie;) Muszę zrobić ze śliwkami

    mikimama 2 lata temu
    Oj, chyba się skuszę!

    majanaboxing 2 lata temu
    Uwielbiam. Kocham drożdżowe ciasto, jego zapach, miękkość i smak no i to,że z owocami smakuje tak cudownie.
    Piękne zdjęcia, piękne, puchate ciasto.

    czekoladkam 2 lata temu
    Zjadłabym z wieeeelką chęcią :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *