ciasto gruszkowe z marsala

Ciasto gruszkowe

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

ciasto gruszkowe z marsala

Gruszki to jedne z owoców, które pamietam z dzieciństwa. W ogródku domu, w którym dorastalam rosły dwie grusze. Jedna, która owocowała szybko, jej owoce były miękkie i soczyste, kreciły się pod nią te głupie osy, a największą karą był dla mnie obowiązek zbierania tych, które spadły. Teraz chętnie bym je pozbierała. ..Drugie to ,,zimówki” twarde, szare i nie wiadomo po co rosnące. Mama piekła odwracane tarty z orzechami i karmelem i gotowała z nich kompoty. Ja upiekłam ciasto. Całkiem zwyczajne. No może tylko dodatek deserowego wina Marsala i użycie brązowego cukru dodaje mu elegancji. Ciasto nie jest suche i jest bardzo aromatyczne. Super, gdy za oknem hula jesienny wiatr.

Składniki:

(szklanka o pojemności 250 ml.)

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  •  1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 dojrzałe gruszki obrane, wydrylowane i pokrojone na ćwiartki (lub plastry)
  •  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  •  3 duże jajka
  •  1/3 szklanki wina Marsala
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  1 łyżeczka cukru
  •  szczypta gałki muszkatołowa

Przygotowanie:

Skropić gruszki sokiem z cytryny.

Wysmarować masłem okrągłą formę (ja użyłam 20cm) i wyłożyć papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód).

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól.

Ubić jajka z 3/4 filiżanki cukru na jednolita masę, stopniowo dodawać wymieszane składniki, 1/2 szklanki rozpuszczonego, przestudzonego masła i wino.

Wlać ciasto do formy, na wierzchu położyć gruszki, polać pozostałym masłem i posypać cukrem pudrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30- 40 minut. Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    margot11 10 lat temu
    Bardzo lubię ciasta z gruszkami i pewnie te ciasto doczeka się u mnie wykonania

    Aga Sz. 10 lat temu

    Margot11 Ty zakładaj bloga, bo pieczesz wszystkie blogowe przepisy a my tego zobaczyć nie możemy 🙁

    margot11 10 lat temu
    Jak nie można ,na Cin cin wszystko wklejam ,słowo
    a bloga jak ,,dorosnę” do tego to może …..

    nougatine83 10 lat temu
    A możemy, możemy, na Cinie Margot sobie poczynia 😉 😀

    Aga Sz. 10 lat temu
    Oj to koniecznie muszę tam zajrzeć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *