ciasto klementynkowe

Ciasto klementynkowe

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

ciasto klementynkowe
Pachnące słońcem mandarynki i migdały sprawiają, że ciasto jest wilgotne, aromatyczne i pyszne. Nie zawiera ono mąki, którą w przepisie zastąpiły mielone migdały. Atutem ciasta jest również fakt, że najlepiej smakuje następnego dnia, można je zatem zrobić dzień wcześniej i w dniu wizyty gości mieć więcej czasu na przygotowanie innego elementu menu (lub pomalowanie paznokci…)

Składniki:

  • 4 duże mandarynki (ewentualnie 3 pomarańcze)
  • 6 jajek
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mandarynki ( w całości ze skórką) gotować w garnku z wodą przez ok 2 godz.

Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.

Zimne, całe mandarynki zmiksować ( można wyjąc pestki).

Dodać jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia.

Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ciasto będzie dość rzadkie.

Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem i wlać ciasto.

Piec ok. godziny w temp. 190- 200° C, wystudzić.

Można polać odrobiną cytrynowego lukru, podać z kleksem bitej śmietany, ale i bez tego słońce w Waszych kuchniach.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    picnawode 7 lat temu

    Tego szukałem, niebawem sprawdzę przepis własnoręcznie 😀

    Gość *.bb.isp.sky.com 3 lata temu

    a maka? bo nie widze w przepisie…
    Aga Sz. 3 lata temu

    Mąki nie ma! 🙂 tzn.zastępują ją mielone migdały. Pozdrawiam!

    Gość: [Trix] *.neoplus.adsl.tpnet.pl rok temu

    Brak tu przede wszystkim 1 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia. Robiłam kilka razy wychodzi bez problemu

    Aga Sz. rok temu:

    Trix, *.neoplus.adsl.tpnet.pl nie bardzo wiem o co chodzi, łyżeczka proszku jest przecież podana zarówno w liście składników jak i w opisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *