Ciasto makowo-jabłkowe (bezglutenowe)

Aga Sz. Boże Narodzenie, ciasta, PRZEPISY 1 Comment

Mój absolutny faworyt wśród świątecznych wypieków i to nie dlatego, że dość prosto się je robi ( a to przyznacie istotne w tych zwariowanych dniach), a ze względu na smak. Zawsze wilgotne, mięciutkie, długo świeże, no i pyszne. Przypomina mi moje ukochane makówki, choć oczywiście w odróżnieniu od nich da się je zgrabnie pokroić. Czekoladową polewą i chrupiące płatki migdałów wieńczą całość. Odkąd pamiętam jest na naszym świątecznym stole. Z całego serca polecam…

Składniki:

  • 300 g  suchego, zmielonego maku
  • 300 g cukru
  • 150 g masła
  • 400 g jabłek
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy /łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek grysiku

Białka ubić na pianę i odstawić.

Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

Proszek do pieczenia wymieszać z grysikiem i dodać do masy.

Delikatnie wmieszać ubite białka.

Stopniowo, na przemian dodawać mak i starte (na tarce o dużych oczkach) jabłka.

Tortownice (u mnie okrągła o przekroju ok.24 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką/bułką tartą.

Przelać ciasto do formy.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok.45 min.

Wyjmować z foremki po ostudzeniu.

Polać polewa czekoladową i ozdobić płatkami lub połówkami migdałów.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 10 lat temu
    Pieknie wyglada to ciasto i na pewno jest smaczne 🙂

    lis_ka 9 lat temu
    Boże, jakie to musiało być pyszne!!! A czy grysik to kasza manna?

    Aga Sz. 9 lat temu
    Lis_ko tak grysik to kaszka manna, nie ty pierwsza mnie o to pytasz może grysik jest używany na Śląsku?

    margot11 9 lat temu

    Ciasto znakomite potwierdzam ,piekę je od 20 lat….

    Gość: [Halina] *.wroclaw.vectranet.pl 4 lata temu
    Mak zmielony gotowany czy surowy?

    Aga Sz. 4 lata temu
    Halina- zmielony, nie gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *