Ciasto rabarbarowe z kurkumą

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

Dobrze mieć przyjaciółkę z zeszytem pełnym takich prostych przepisów, Ciocie, w ogródku której rośnie rabarbar i sąsiadów, których można takim ciastem poczęstować ( nie tylko dlatego, że z drugiego końca świata przywieźli mi kurkumę)…

Do ciasta można użyć dowolnych, innych owoców np., wiśni, jabłek czy jagód. Używając tych słodszych warto dodać skórkę z cytryny.

Proste, smaczne, ucierane ciasto, wzbogacone kurkumą która, dodaje mu słonecznego koloru i subtelnego aromatu.

foremka: długa keksówka

temperatura pieczenia: 180ºC

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kilka łodyg rabarbaru

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w kilku centymetrowe kawałki.

Podsmażyć go kilka minut z 3 łyżkami cukru i odrobiną wody, by trochę zmiękł, odstawić.

Masło (miękkie) utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Po kolei wbijać całe jajka, ciągle miksując.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.

Dodać kurkumę (i opcjonalnie skórkę z umytej, wyparzonej cytryny).

Miksować chwilę, do połączenia się składników).

Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na górę nałożyć przygotowany wcześniej rabarbar.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 45 min.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 2 lata temu
    Pysznie żółciutkie 🙂

    Gość: [pilichola] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 2 lata temu
    Nie wpadłabym na takie połączenie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *