Ciasto włoskie

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY 1 Comment

Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto otrzymało przydomek włoskie, ale pod taką nazwą je poznałam, gdy sprzedawane było w pobliskiej cukierni. Było chyba jedynym ciastem, które zdarzało się kupować mojej mamie (aż zdobyła na nie przepis). W internecie krąży także pod nazwą ciasto amerykańskie i wiewiórka.

Lekkie czekoladowe ciasto, wilgotne od jabłek z chrupiącymi orzechami włoskimi. Sprawdza się zawsze, gdy potrzebna jest duża ilość ciasta (na urodziny do pracy, na przedszkolny piknik, na większą uroczystość rodzinną), bo z przepisu otrzymujemy dużą blachę ciasta (taką jak znajdziemy w zestawie z piekarnikiem). Równie smaczne kilka dni po upieczeniu. Banalnie proste w przygotowaniu i mam wrażenie z tych, które zawsze się udają.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • ½ szklanki oleju
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.

Dodać do nich ½ szklanki cukru, orzechy i rodzynki – wymieszać i odstawić na godzinę.

Następnie dodać pozostałą szklankę cukru, jajka, mąkę, sodę i kakao i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować mieszadłem na niskich obrotach, by całość dokładnie się połączyła.

Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną (spód i boki) papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu będzie suchy.

Przestudzone ciasto warto polać polewą czekoladową. Ja najczęściej robię ją roztapiając 100 g czekolady ze 100 g śmietany kremówki.

Comments 1

  1. Post
    Author

    ervisha 4 lata temu
    Ciasto wygląda wspaniale 🙂

    Gość: [ladylaura] 90.170.94.* 4 lata temu
    Bardzo apetyczne ciasto ,pozdrawiam.

    Gość: [mirabelka] *.dynamic.gprs.plus.pl 4 lata temu
    Włoskie, bo są orzechy włoskie w przepisie:).

    majanaboxing 4 lata temu
    Znam je pod nazwą wiewiórka albo ciasto amerykańskie. Jest pyszne.
    Wspaniale wygląda u Ciebie.
    Usciski:*

    gin86 4 lata temu
    Wygląda pysznie 🙂

    alinkawyka 4 lata temu
    Tak, znam to ciasto od lat. Potwierdzam Twoje słowa: świetnie się sprawdza przy różnych okazjach i super smakuje.

    mikimama 4 lata temu
    Ciasto proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne!

    Gość: [Coolinarna Strefa] *.warszawa.vectranet.pl 4 lata temu
    Bardzo fajne ciasto. Lubię tak podawane ciasta.

    jolantaszyndlarewicz 4 lata temu
    Piekłam to ciasto bardzo, bardzo często w swoich nastoletnich latach:). ja zaś znałam je jako awaryjne:) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *