Crumble owsiano- kokosowe z rabarbarem

Aga Sz. ciasta z owocami, desery, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

Doczekałam się rabarbaru w ogródku, więc dziś przepis na banalnie prosty, szybki deser z rabarbarem w roli głównej właśnie. Ciepły, miękki, maślany, kwaskowaty rabarbar okryty, chrupiąca kruszonką na bazie płatków owsianych i kokosa. Jeśli macie pod ręką truskawki, śmiało dorzućcie ich też garść, będzie jeszcze pyszniej. Dla nie to idealny czerwcowy deser…

Składniki:

  • kilka łodyg rabarbaru
  • 120 g masła (a jeszcze lepiej 100 gram masła i 20 gram oleju kokosowego nierafinowanego)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 20 g mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 5 łyżek cukru (najlepiej kokosowego, brzozowego ale brązowy i zwykły też mogą być)

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kilkucentymetrowe słupki i rozłożyć na dnie naczynia, w którym będziemy go zapiekać.

Pozostałe składniki wymieszać dokładnie w miseczce palcami, tworząc kruszonkę.

Posypać nią równomiernie rabarbar.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. przez ok 15-20 min., aż kruszonka się zarumieni i będzie chrupiąc

Najlepiej smakuje na ciepło, podane z lodami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *