Cukier różany

Aga Sz. PRZEPISY, przetwory 1 Comment

Dwie garści płatków dzikiej róży. Tylko tyle. Tylko tyle, by przywołać aż tyle wspomnień. Przy bramce, w starym, przedwojennym pensjonacie moich dziadków w Iwoniczu- Zdroju rosła taka róża. Pamięta ten krzew dokładnie, kolor jego kwiatów, delikatność płatków i nieporównywalny z niczym aromat. Zapach moich wakacji w dzieciństwie. Dziś przypadkowo, na naszej wsi trafiłam na dziką różę. Maja pomagała mi zbierać płatki. Podobał jej się ich zapach. To dobrze…

Składniki:

na słoiczek ok. 300 ml

  • szklanka cukru*
  • 2 garści płatków dzikiej róży

Płatki przebrać, pozbawić białych końcówek.

Umieścić je w blenderze i zmiksow bardzo drobno (miejscami zaczną przypominać masę).

Można je oczywiście rozdrobnić w możdzieżu, ale to trudniejsze.

Przełożyć cienką ich warstwę na wyłożoną pergminem lub foli aluminiową i odstawić na 1-2 dni w chłodne, nien słonecznione miejce do wysuszenia.

Wysuszone, rozdrobnione płatki ponownie umieścic w blenderze i chwilę zmiksować z cukrem.

Przesypać do czystego słoiczka.

Taki cukier można uzywać do słodzenie herbaty, do wypieków, konfitur.

*przy założeniu, że będzie używany do wypieków, warto użyć cukru drobnego, do wypieków.
 

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [agata] *.tktelekom.pl 2 lata temu
    Nie wiedziałam, że można zrobić takie cudo 🙂

    Gość: [karmel-itka] *.icpnet.pl 2 lata temu
    ależ musi nadawać cudownego aromatu!

    majanaboxing 2 lata temu
    Wspaniały. Musi obłędnie pachnieć, bo róża pachnie cudownie.
    Piękne zdjęcia .
    Całuski :*

    gin86 2 lata temu
    Taki cukier musi pachnieć fenomenalnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *