tort bezowy czekoladowy

Czekoladowa wieża

Aga Ciasteczkolandia bezowe, czekoladowe, PRZEPISY, torty 1 Comment

Czekoladową wieże upiekłam na dwudzieste urodziny mojej siostry. Dwudzieste! A pamiętam telefon do szpitala i to zaskoczenie, że jest dziewczynką a nie chłopcem. Była mała, szczupła i krzyczała wniebogłosy przy kąpieli. Trzy lala później nabierała się, że klamka do mojego pokoju jest gorąca, nie dotykała jej więc i nie wchodziła do środka…11 lat różnicy to dużo. Za dużo żeby w dzieciństwie bawić się razem lalkami, mieć wspólnych znajomych, rozumieć swoje problemy i decyzje. Jesteśmy jak dwie krople…benzyny. Całkowicie inne, ale to nie przeszkadza mi Ją kochać i piec dla Niej torty 🙂 Sto lat Madzinku!

Składniki:

  • 6 białek dużych jaj
  • 300 g złocistego, drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Na papierze do pieczenia odrysuj (przy pomocy foremki/talerzyka o tej średnicy) trzy okręgi o średnicy 20 cm. Potrzebne są trzy blachy, ja mam dwie, ale przycięłam papier i udało mi się zmieścić dwa okręgi na jednej (tej bez wygiętych boczków) blaszce.

Białka ubij na sztywno, a następnie dosypuj po łyżce cukru, miksując po każdej z nich.Nie spiesz się! Pianę posyp kakao w proszku, skrop octem i wymieszaj delikatnie, ale konkretnie.

Podziel i rozłóż ją równo na 3 przygotowanych okręgach.

Piecz w 140ºC przez godzinę, po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw nim bezy do ostygnięcia. Najwygodniej piec je wieczorem i zostawić na noc w piekarniku.

Krem:

  • 6 dużych żółtek
  • 100 g złocistego drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 g orzechów włoskich (w oryginale posiekanych pistacji)

Żółtka utrzyj z cukrem, mieszając dodaj kakao i mąkę (ja je przesiałam).

W rondlu podgrzej mleko i śmietanę, a następnie wlej je do jajek z cukrem, mieszając przy tym trzepaczką,

Przelej całość z powrotem do rondla i nie przerywając mieszania doprowadź do wrzenia.

Gdy krem zgęstnieje ściągnij go z ognia.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodaj ją wraz z ekstraktem waniliowym do kremu i wymieszaj, by wszystko ładnie się połączyło.

Odstaw krem do ostygnięcia. Jeśli zależy Ci na czasie, wstaw rondel z nim, do lodowatej wody i mieszaj, wówczas szybko wystygnie. Żeby uniknąć tworzenia się skórki na wierzchu można na krem przesiać warstwę cukru pudru.

Bezowy blat połóż na paterze/talerzu, pokryj 1/3 częścią kremu, przykryj kolejnym blat i tak na przemian.Górę posyp orzechami

Uwagi:

Bezowe blatu upiekłam dzień wcześniej wieczorem, wystygły przez noc w piekarniku. Krem przygotowałam i przełożyłam nim tort rano, a podany był popołudniu. Do tego czasu przechowywany był w lodówce i w związku z tym, beza nabrała wilgoci, krem ją rozmiękczył i nie była już taka chrupiąca jak na zdjęciu, straciła też na wysokości. Dało się ją pokroić, ale powstał tort-deser z pysznym kremem o smaku (domowej roboty!) czekoladowego budyniu. Jeśli więc zależy Wam na jego dostojnym wyglądzie, przygotujcie krem i bezę wcześniej (przechowując w temp.pokojowej) i połączcie obie te części możliwie krótko przed podaniem.

Myśl o konieczności podgrzewaniu żółtek, u osób mniej doświaydczonych cukierniczo, może rysować w głowach wizję tortu przełożonego jajecznicą, pragnę uspokoić, mały ogień i ciągłe mieszanie nie pozwolą do tego dopuścić.

Z bezowymi blatami jest niewiele pracy, krem wymaga troszkę zabawy, ale nie jest skomplikowany.

Polecam, tort łączy w sobie niebanalny wygląd z doskonałym smakiem.

Smacznego!

źródło przepisu: ,,Jak zostać domową boginią” Nigella Lawson

Comments 1

  1. Post
    Author

    ojciec_wwwirgiliusz 5 lat temu

    Chyba kaloryczna wieża:-) Wygląda kusząco…
    agson_1 5 lat temu

    Piękny tort!
    kasiaaaa24 5 lat temu

    Wszystkiego najlepszego dla siostry 🙂
    A wieża – WOW
    Fajna z Ciebie siostra 🙂
    Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl 5 lat temu

    Piękny! Tylko pozazdrościć Madzi takiej siostry jak Ty;)
    ilovebake.pl 5 lat temu

    Fantastyczna 🙂
    cuda.wianki 5 lat temu

    cudny! a wiesz, ja też mam młodszą siostrę (7 lat różnicy) i cos wiem na temat wspólnego dzieciństwa ;-)) ale teraz, teraz, jest cudownie mieć młodszą siostrę, dla której sie jest ostoją…
    kuchnia_breni 5 lat temu

    No, no.. ta wieża jest bardzo kusząca… 🙂
    blenda2007 5 lat temu

    oooo moge zostac Twoja siostra i tez zrobisz mi taki??:)
    edysia79 5 lat temu

    Najlepsze życzenia dla siostry!
    Wieża cudowna 🙂
    A wiesz, ja mam siostrę starszą o… 18 lat, która czasem traktuje mnie jak druga mama, a nie siostra 😉 Brata też mam, starszego o 7 lat. Taki duży rozrzut między nami.
    No i zawsze się zarzekałam, że jak będę miała dzieci, to będzie mniejsza różnica wieku. No i wyszło nam: 6 lat 😉

    Aga Sz. 5 lat temu

    Ojciecze Www- nie jest tak źle, Ty i tak spaliłbyś wszystko na basenie przecież (o ile zdecydujesz się przepłynąć kilka długości, a nie stać w kolejce po Grześka w czekoladzie 😛

    agson_1 – dziękuję…

    kasiaaaa24 – dzięki Kasiu, fajnie jest stawiać na stół coś efektownego prawda? 🙂

    mojetwojeprzetwory – Kochana, ja tam zazdroszczę Twoim Braciom Siostry i jej spiżarni…

    iloveback.pl – dzięki, dzięki, dzięki 😉

    cuda.wianki- nie wiedziałam! Ja ostoją w jej oczach nie jestem, bardziej drugą mamą (tą bardziej krytyczną) 🙂

    kuchnia_breni – to się cieszę Słonko, bo to ciekawa alternatywa bezy Pavlovej 🙂

    blenda 2007 – no pewa 😉

    edysia79 – 18 lat! Fiu- fiu. W Waszym przypadku wersja, że mogłaby być Twoją mamą byłaby możliwa 🙂 Czy tak jak ja wstydziła się spacerowania z Tobą w wózku?
    Gość *.icpnet.pl 5 lat temu

    tort piękny! Między mną a moją siostrą też jest 11 lat różnicy 😉
    majanaboxing 5 lat temu

    O, nie wiedziałam, że masz siostrę młodszą o tyle lat, ale to cudna sprawa :). Życzę Madzi sto lat, wszystkiego najsłodszego:!:))
    Czekoladowa wieża wygląda przepysznie 🙂
    Gość: [Canette] *.dynamic.gprs.plus.pl 5 lat temu

    Ależ zbieg okoliczności, bo moja siostra, co prawda 5 lat starsza, ale również upiekła mi właśnie TEN torcik na jedne z moich urodzin ! Bardzo dobry, słodki i z miłymi wspomnieniami 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu

    majanko -dziękuję, nie wiem czy cudna, ale tak było pisane 🙂

    Cannette- uwielbiam takie słodkie zbiegi okoliczności :)))pozdrawiam!

    malgorzata.dz 5 lat temu

    No, no, mieć siostrę, która piecze słodkości, to prawdziwy skarb. 🙂 Agnieszko, jesteś skarbem. 🙂 Cudowną wieżę przygotowałaś. 🙂
    Ps. Agnieszko, dodam coś do „listy” podobieństw, chcesz? 🙂 Moja siostra również ma na imię Magda i jest młodsza ode mnie 9 lat. 🙂 To też dużo, choć nie tak dużo, jak 11. 😀
    Uściski :*

    Aga Sz. 5 lat temu

    Małgorzata.dz hm no wiesz jak na starszą siostrę przystało, mam tez pewnie wady, mój sposób myślenia pokrywa się ze sposobem mylenia Mamy, a to w oczach siostry nie jest pewnie fajne i zrozumiałe 🙂 Przez Magdaleny list się wydłuża, oj tak 🙂
    Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 5 lat temu

    Ha, patrząc na tę wieżę choć przez chwilę chciałabym się stać Twoją młodszą siostrą :).
    Gość: [CIASTECZKOWOITORTOWO] *.play-internet.pl 5 lat temu

    podziwiam Pani piękne zdjęcia ,jestem pierwszy raz na niej
    ten tort z Pavlovej jest śliczny ,na pewno kiedyś się skusze na niego
    mikimama 5 lat temu

    Cudowny!!!!
    Pozdrawiam, Pati anahitka9 5 lat temu

    Wow… Wspaniala!!! Te orzeszki, krem i blaty bezowe… Musialo smakowac niesamowice:)
    stefaniastopiec 5 lat temu

    Świetne przepisy z pewnością wypróbuje, najbardziej skusił mnie likier piernikowo-czekoladowy. Moja mam od jakiegoś czasu robi pyszny likier kawowy, więc z pewnością moja rodzina zasmakuje także tego przepisu . Pozdrawiam cieplutko i zaprasza do mnie =]

Skomentuj Aga Sz. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *