muffinki czekoladowe Nigelli Lawson

Czekoladowe muffinki Nigelli Lawson

Aga Sz. babeczki & muffinki, czekoladowe, PRZEPISY, Strona glowna banner 2 Comments

muffinki czekoladowe Nigelli Lawson

Muffiny z czekoladą. Klasyka. Niezastąpione na deszczowe dni, chandrę i kiermasz w przedszkolu. Kiedy chcemy łatwo, szybko, pysznie i z czekoladą. Każdy z nas ma na coś przepis, z którego korzysta od lat i nie szuka innego, bo ten który ma jest świetny. Poniższy przepis Nigelli Lawson, znany w oryginale jako ,,chcolate chips muffin” jest dla mnie właśie jednym  takich niezawodnych, sprawdzonych przepisów.

Składniki:

Na ok. 12-14 muffinek

(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g drobnego cukru
  • 150 g  czekoladowych groszków lub drobno posiekanej czekolady (u mnie pół na pół gorzka z mleczną)
  • 250 ml mleka (najlepiej 3,2%)
  • 90 ml oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier, kakao i większość (2 garści zostawić), czekolady umieścić w  jednej misce i wymieszać.

W drugiej miseczce umieścić wszystkie mokre składniki, tj. jajko, mleko, olej, ekstrakt wanilii i wymieszać je widelcem/trzepaczką.

Mokre składniki przelać do suchych, i przemieszać do połączenia się składników, tak by nie było widać mąki.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Każdą papilotkę napełnić ciastem do około 3/4 wysokości foremki.

Na górę każdej muffinki powtykać po resztę kawałków czekolady

Piec przez około 20 minut w temperaturze 190 – 200°C (najlepiej grzałka góra-dół)

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dużo dobrej czekolady i samych niezawodnych przepisów tej jesieni Wam życzę…

Comments 2

  1. genialny przepis! pierwszy raz jestem w 100% zadowolona z muffinek, są delikatne, smaczne i idealnie czekoladowe. Do tej pory nie lubiłam piec babeczek, bo były zbite, nigdy nie delikatne i miękkie. Dziękuję i polecam!

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *