Deser piernikowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną

Aga Sz. desery, PRZEPISY 1 Comment

Warstwa pokruszonych pierniczków, przykryta frużeliną wiśniową i solidną czapą bitej śmietany. Tylko tyle. A może aż?

Klasycznie pierniczki zastąpiłabym kruchymi, czekoladowymi ciasteczkami ( co sugeruję, jeśli nie macie do wykorzystania pierniczków, lub tak jak ja elementów piernikowej chatki, które nie doczekały się posklejania…). Deser nabrałby wówczas szwarcwaldzkiego charakteru. Niemniej jednak połączenie korzennego ciepła i cierpkości wiśni jest bardzo w porządku.

Składniki:

(na dwie porcje)

  • 100 g pierniczków
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 300 g mrożonych wiśni
  • kilka łyżeczek cukru
  • łyżeczka, dwie cukru pudru

Frużelina:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżeczek cukru

Rozmrozić wiśnie. Zlać sok, który puściły i (jeśli to konieczne) dolać wody tyle, by łącznie otrzymać ok. 200- 250 ml.

Sok przelać do rondelka, zostawiają 100 ml w kubeczku, do którego dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, a całość dokładnie wymieszać.

Sok w rondelku zagotować, dolać sok z kubeczka i mieszając całość ponownie zagotować (jeśli jest bardzo gęsty dolać wody) dodać owoce i całość wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać według uznania cukier puder.

Do pucharków/kieliszków nałożyć po kilka łyżek pokruszonych (w malakserze lub ręcznie) pierniczków. Nałożyć na nie po ok. 2 łyżki bitej śmietany, następnie frużelinę wiśniową i ponownie, grubszą tym razem, warstwę śmietany (nakładałam ją za pomocą szprycy cukierniczej). Do ozdobienia przydadzą się listki mięty, kandyzowane wiśnie lub serduszka z czekolady.

Do momentu podania przechowywać w lodówce.

deser piernikowy z frużeliną wiśniową

Comments 1

  1. Post
    Author

    blenda2007 4 lata temu
    pycha:)

    cuda.wianki 4 lata temu
    lubie takie szybkie desery. u mnie panna cotta :-))

    dogsonx 4 lata temu
    oh lord !! ja poproszę ciut ciut !!

    judik1119 4 lata temu
    Lubię takie desery, robiłam podobny z owocami na ciepło. Wygląda przepięknie!:-)

    mismakuje 4 lata temu
    Dosłownie kilka składników, a jaki efekt! Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *