domowy likier kokosowy

Domowy likier kokosowy

Aga Sz. Boże Narodzenie, koktajle, napoje, alkohole, PRZEPISY, Strona glowna banner 1 Comment

Jest jakaś magia w domowych likierach przygotowywanych zimą. Kiedy babcie i ciocie siedząc z nóżką na nóżce, popiją je przy kominku po Wigilii. Równie dobrze nadają się by je sprezentować je, ozdobione gałązką igliwia, pani domu, kiedy idziemy z wizytą w gości. Efekt nieporównywalnie lepszy niż wręczenie kupionego likieru czy wina.

Dzisiejszy likier jest subtelnie kokosowy, delikatny, nie za słodki z delikatnie wyczuwalnym alkoholem (no chyba, że wlejemy do niego hojniej niż w przepisie wódki…). Mimo, że smak kokosu powinien przywoływać na myśl letnie, egzotyczne klimaty, ten likier kojarzy się bardziej z zima i śniegiem, szczególnie jeśli podamy go maczając wcześniej dekadencko brzegi kieliszków w likierze a następnie kokosowych wiórkach…

Składniki:

(na 1 litr likieru + dwa kieliszki degustacyjne )

  • 1 puszka (400 ml/530g) mleka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego*
  • 250-300 ml wódki

* dobre mleko kokosowe w puszce ma w składzie tylko kokos i wodę

Mleko skondensowane połączyć z mlekiem kokosowym, dolać wódkę, całość wymieszać. Schłodzić.

Dobrze, jeśli damy mu szansę się przez kilka dni ,,przegryźć” choć, zdaje sobie sprawę, że może być z tym ciężko…

Przechowywać w lodówce.

Przepis znalazłam w ebook’u Agnieszki – Mrs. Polka Dot.

Na zdrowie!

error

Comments 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *