Galaretka z jeżyn

Aga Sz. PRZEPISY, przetwory 1 Comment

Przez wiele lat robiłam z jeżyn dżemy, pokornie godząc się na przeszkadzające mi w nim pesteczki i tolerując nieco za suchą konsystencję. W tym roku dzięki mojej ulubionej przystawce do miksera- przecierakowi, w mojej spiżarni pojawiły się galaretki. Nie ma irytujących pestek, jest za to idealnie drżąca, w sam raz słodka galaretka, o niebiańskim, jeżynowym aromacie. Lubię takie leśne skarby na kuchennej półeczce.

Składniki:

  • ok. 1300 g jeżyn (tyle by po przetarciu uzyskać 900ml przecieru)
  • 350 g cukru
  • 1 żel fix 3:1

Jeżyny oczyścić, umyć i przetrzeć w przecieraku, by pozbyć się pestek. Powstały przecier, przelać do garnka. Dodać żel fix, wymieszać i mieszając zagotować. Dosypać cukru ponownie zagotować i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać chwilę, by usunąć powstałą pianę. Wyparzone słoiki napełnić do pełna galaretką . Po zakręceniu odstawić na kilka minut je wieczkami do dołu.

galaretka z jeżyn

Comments 1

  1. Post
    Author

    oluus90 5 lat temu
    mały słoiczek a tyyle przyjemności 😉

    diablica66 5 lat temu
    Kolor ma niesamowity. Jestem przekonana, że jest pyszna.

    Gość: [kuchenny bałagan] *.home.aster.pl 5 lat temu
    Zazdroszczę galaretki, uwielbiam jeżyny, ale już nie będę miała okazji do nazbierania ich w tym roku.

    majanaboxing 5 lat temu
    Cóż za piękne słoiczki! Galaretka pierwsza klasa! Nigdy nie robiłam galaretki, koniecznie kiedyś muszę spróbować.
    Boski kolor. Uściski:*

    kuchnianadorobku 5 lat temu
    Aż ślinka cieknie 😛 Uwielbiam jeżyny, a w tym roku wyjątkowo nie dane mi było ich jeść.

    ggosia9 5 lat temu
    Śliczne zdjęcia i pyszna galaretka, a chlebek z lidla też uwielbiam:)

    Gość: [Zuza] *.ssp.dialog.net.pl 5 lat temu
    jeżyny, ach! <3 mały słoiczek cudowności 🙂
    pozdrawiam!

    izaa_a 5 lat temu
    ale pyszności :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *