śnieżynki z lukru

Jak zrobić śnieżynki z lukru (do ozdoby tortów, babeczek)

Aga Sz. Boże Narodzenie, małe słodkości, PRZEPISY, Strona glowna banner 2 Comments

śnieżynki z lukru

Przygotowując urodzin Małgosi (te ostatnie w klimacie Krainy Lodu) , wymyśliłam sobie na babeczkach takie śnieżynki. Pomyślałam, że skoro lukier na piernikach się trzyma, to na pergaminie powinno się udać takie śnieżynki uzyskać. Udało się. Urocze są prawda?

Składniki lukru:

  • 1 białko
  • ok. 2 szklanek (250 ml) cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny.
  • dwa arkusze papieru do pieczenia

Nie jest to konieczne,  ale z pewnością bardzo ułatwi pracę wydrukowanie śnieżynkowego szablonu, który znajdziecie tutaj (klik)

Białko lekko ubijamy (korzystam z ręcznego blendera z końcówka do ubijania piany), dosypując stopniowo cukier puder i dodając kilka kropel soku z cytryny. Lukier ma być dość gęsty, ale na tyle, by przejść przez dziurkę w metalowej tylce.

Jeśli Wasze tylki mają numerki, to rekomenduje użycie takiej z nr 3, ma ok. 3-4 mm).

Szablon podłożyć pod papier do pieczenia.

Rękaw cukierniczy/woreczek napełnić lukrem (najwygodniej wkładając woreczek do wysokiego kubka i wywijając końce na jego brzegach).

Wyciskać lukier wg. wzoru na szablonie (ja przeciągałam najpierw najdłuższe linie, potem dorabiałam krótsze, ale to bez znaczenia)

Jeśli po wyciśnięciu lukier za bardzo się rozpływa na szablonie, dodajcie więcej cukru pudru, jeśli przesadziliście z ilością cukru i lukier nie chce przez tylkę przejść, dodajcie soku z cytryny.

Chwilę po wyciśnięciu, gdy lukier zacznie powoli zastygać, można dla ozdoby w ich środek powtykać, nie za duże kuleczki-posypki (srebrne, złote czy niebieskie).

Odstawić do przeschnięcia. Gotowe, wyschnięte same bez problemu odchodzą od papieru.

WAŻNE!

Po wyciśnięciu śnieżynek na pergamin, przez 24 godziny lukier musi w spokoju zaschnąć. Niech Was nie kusi ściąganie go, podważanie nożem wcześniej, bo tylko je połamiecie!

Ozdabiać nimi kremy na babeczkach czy torty najlepiej możliwie krótko przed podaniem.

Przygotować można dzień czy dwa przed ozdabianiem i trzymać w suchym miejscu (np.w puszce).

Udanej zabawy z lukrem Wam życzę…

Comments 2

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *