ciasto kokosowe

KARAIBSKI CHLEBEK KOKOSOWY

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY 0 Comments

ciasto kokosowe

Oglądając program  ,,Kuchnia Billa”, z którego to pochodzi ten przepis, w pamięci utkwił mi nie tyle sam chlebek (który mimo egzotycznie brzmiącej nazwy jest po prostu rodzajem kokosowego ciasta),a sielankowa scena, w której Bill, jak na idealnego męża przystało, piecze go na śniadanie swojej żonie i zanosi jej do łóżka. Zejdźmy jednak na ziemię. Z uporem maniaka sama ambitnie starłam orzech kokosowy na tarce o drobnych oczkach (później doczytałam, że mogłam to zrobić na grubych z mniejszym wysiłkiem…). Chlebek jest smaczny i wilgotny. Denerwować może jednak fakt, że się kruszy, ale to chyba urok ciast w duża ilością kokosu w składzie. Niestety, mimo obietnic autora, po domu nie unosił się zapach kokosa, a szkoda. Myślę, że ciekawie może smakować opiekany następnego dnia w tosterze, jednak tej wersji nie zdążyłam przetestować… Fajna sprawa na śniadanko, szczególnie, jeśli namówicie kogoś, by go dla Was upiekł i dostarczył do łóżka wraz ze szklaneczka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy…

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • orzech kokosowy starty na tarce z grubymi oczkami lub 150 g wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  •  75 g masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier,  cynamon i wiórkami kokosowe.
Wlać mleko roztrzepane z jajkami i ekstraktem waniliowym, całość wymieszać.
Dodać roztopione, przestudzone masło.
Wyrabiać na gładką masę.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać jeszcze ciepły z masłem.
Upieczony można przechowywać pokrojony w zamrażalniku około miesiąca. Rozmrażać około 10 minut, a następnie podpiec w opiekaczu.

Źródło przepisu: Bill Granger

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *