Keks z bakaliami

Aga Sz. babki, ciasta, PRZEPISY, Strona glowna banner, Wielkanoc 0 Comments

Kochani dziś w roli głównej keks. Ciasto, które z powodu bogactwa bakalii, które zawiera często tradycyjnie pieczone jest z okazji Świąt Bożego Narodzenia. U mnie nigdy nie gościło na świątecznym stole i zdecydowanie zaliczam je do prostych, codziennych ciast, pieczonych bez okazji. Do keksów najczęściej dodaje się te przerażająco odblaskowe czerwone, zielone i pomarańczowe kandyzowane owoce napchane chemią. Na szczęście można sobie rodzaj bakalii dobrać samemu i upiec zdrowszą wersję, do czego zachęcam…

Składniki:

  • 150 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 100-200 g bakalii (u mnie rodzynki, suszone wiśnie, orzechy włosie i skórka pomarańczowa z syropu)
  • szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, a następnie dosypać bakalie.

Białka ubić z solą. Stopniowo i delikatnie wmieszać w masę.

Przełożyć do keksówki (o wymiarach ok. 23 x 9 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.  przez ok. 50-60 min. (uważając, żeby nie przesuszyć, tylko do suchego patyczka).

Upieczony, wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Warto polukrować lukrem z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.

keks

Przepis znalazłam na Instagramie u Agnieszki tutaj (klik)

Pamiętajcie o nim, gdy będziecie potrzebowali czegoś prostego do popołudniowej herbaty

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *