babeczki wanilowe z kremem

Klasyczne babeczki waniliowe z kremem maślanym

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 6 Comments

babeczki wanilowe z kremem

Proste, klasyczne babeczki waniliowe. Sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepis. Babeczki zawsze świetnie sprawdzają, goście chętnie po nie sięgają, a swoja obecnością zdobią stół. Odkąd pamiętam piekę je z tego przepisu…

Krem, który podam w przepisie jest na bazie masła i cukru, bo daje on wyraźne wzory, kiedy korzystamy z rękawa cukierniczego i tylki.  Kremy na bazie bitej śmietany i mascarpone, choć może smaczniejsze, mniej słodkie i tłuste nie dają tak dobrego efektu (i trwałego o ile przed podaniem trzymamy je w chłodzie).

Składniki:

(wszystkie składniki w temp. pokojowej)

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, nie mylić z olejkiem waniliowym)

Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misie miksera i zmiksować.

Dodać mleko i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przełożyć do foremek. Miękkie papilotki umieścić w formie do muffinek, sztywne wystarczy poustawiać na blaszce do pieczenia.

Piec w temp. 180 st. C przez 20-25 min.

Krem:

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1, 5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Masło i cukier puder miksować aż do białości.

Dodać mleko i całość ponownie zmiksować.

Krem powinien być gładki i nie bardzo gęsty. Gdyby był za gęsty dodać więcej mleka, jeśli za rzadki osypać cukru pudru i wstawić na kwadrans do lodówki.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z wybrana tylką ( u mnie Wilton 1M ) i ozdabiać babeczki.

Ponieważ krem zawiera sporo masło, będzie się podobnie jak masło zachowywał. W lodówce stanie się twardy, w ciepłym pomieszczeniu, będzie miękki, dlatego optymalnie trzymać je w lodówce i wyjąć 15 min. przed podaniem.

Smacznego!

babeczki z kremem czarno- białe

with love

Comments 6

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *