Kłopotki (beziki orzechowe z czekoladą)

Aga Sz. bezowe, małe słodkości, PRZEPISY 1 Comment

Będąc ostatnio w księgarni rzuciła mi się w oczy książka Magdaleny Kordel ,,Malownicze.Wymarzony dom”. Uśmiechnęłam się, bo jej tytuł i sielski klimat okładki przypomniał mi o tym, że za kilka miesięcy i ja zamieszkam w wymarzonym domu na wsi…

Kilka dni później (jak ja lubię takie znaki!) Asia z Book me a cookie zaprosiła mnie do zabawy, polegającej na upieczeniu swojej wersji ,,kłopotek”-ciasteczek, które w powieści piekła jedna z bohaterek.

Od razu wiedziałam, że moje kłopotki będą malutkie, słodkie, z czekoladą (wiadomo, czekolada nie pyta- czekolada rozumie…) i orzechami (bogactwo magnezu ważnego, gdy się stresujemy).

Tak powstały te malutkie, mocno orzechowe, delikatnie chrupiące beziki, połączone ze sobą czekoladą.

Wyciskanie bezików to wdzięczne i relaksujące zajęcie gdy jest nam źle, o wyjadaniu resztek rozpuszczonej czekolady nie wspomnę…

Składniki:

  • 2 duże białka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
  • łyżka kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodając cukier.

Do ubitych białek przesiać kakao, dodać mielone orzechy i całość dokładnie, delikatnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ok. 2cm beziki, zachowując odstęp między nimi.

Piec w temp.175ºC przez 15min.

Po upieczeniu przełożyć je na metalowa kratkę by przestygły.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić.

Na przestudzonego bezika nałożyć łyżeczkę czekolady złączyć go z drugimi odstawić, by czekolada stwardniała.

Beziki można przechowywać kilka dni w metalowej puszce.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *