Kokosowe batoniki z amarantusem

Aga Sz. ciasteczka, czekoladowe, fit, małe słodkości, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

kokosowe batoniki z amarantusem

Błyskawiczne w przygotowaniu, pełne zdrowych składników, intrygująco czekoladowe z wyczuwalna kokosowa nutą. Karob to świetny zamiennik kakao, szczególnie dla alergików i dzieci, ponieważ w odróżnieniu od kakao nie zawiera kofeiny. Bardzo je lubię, jako małe co nie co do kawy…

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml

  • 1 szklanka preparowanego amarantusa
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego, bo tylko ten ma wyczuwalny kokosowy smak)
  • 1/4 szklanki karobu (lub 1/2 szklanki gorzkiego kakao)
  • 3 łyżeczki syropu z agawy, klonowego lub miodu
  • łyżka musu kokosowego (opcjonalnie, jeśli macie i chcecie by smak kokosowy był jeszcze bardziej intensywny)
  • kilka łyżek wiórków kokosowych

Olej podgrzać w rondelku, dodać karob, wymieszać, aż składniki się połączą.

Ściągnąć z ognia dodać syrop,ewentualnie mus kokosowy i wymieszać.

Dosypać preparowany amarantus i dokładnie wymieszać, tak by masa dokładnie go obkleiła.

Całość przełożyć do foremki (u mnie 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i zewnętrzną stroną łyżki lub dłońmi dociskając wyłożyć dno.

Całość posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do lodówki aż masa stwardnieje (ok. 2 godz.)

Gotowe batoniki pokroić w kwadraty lub prostokąty.

Przechowywać w lodówce.

pozdrawiam kokosowo…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *