Konfitura z pomarańczy

Aga Sz. PRZEPISY, przetwory 1 Comment

Zatęskniłam za mieszaniem konfitur… Długie, cienkie paseczki aromatycznej pomarańczowej skórki z kawałkami miąższu zanurzone w obłędnym syropie. To ulubioną konfitura mojego męża, moją chyba też. Idealna na śniadanie, podana z dobrym pieczywem, czy muffinami. Doskonała do ciast (już planuję polać nią sernik), deserów, lodów, albo po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika.

Składniki:

  • ok. 1 kg pomarańczy
  • ok. 1 kg cukru
  • 400 ml wody
  • 1 goździki
  • sok z 1 cytryny

Pomarańcze sparzyć i dobrze umyć (chyba, że używacie ekologicznych, wtedy wystarczy umyć).

Obrać je ze skórki, najlepiej za pomocą obieraczki, możliwe jak najcieniej, tak by od spodu skórki nie było białej warstwy, a jeśli jest zeskrobać ją nożykiem.

Pokroić skórkę na cienkie paseczki.

Białą część skórki usunąć także z owocu i wyrzucić (jest gorzka!).

Pomarańcze podzielić na pojedyncze cząstki i przekroić. Nie zawracałam sobie głowy usuwaniem białych błonek między cząstkami, tylko pokroiłam je na trzy części, jeśli jednak są twarde, ich także dobrze się pozbyć.

Tak przygotowane owoce (ze skórką) zważyć i na 1kg owoców potrzebować będziemy 1 kg cukru (czyli odpowiednio np. 70 dag owoców= 70 dag cukru)

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki pomarańczy z wodą

Gotować 20 min. Zdjąć z ognia, wsypać cukier i dodać goździk Wymieszać, ostudzić.

Ponownie całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.,po czym odstawić i dodać sok z cytryny.

Całość dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przelać do gorących, wyparzonych słoików i zamknąć i odstawić do góry nogami, aż przestygną.

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
    mniam, wygląda mega apetycznie! 🙂

    Gość: [lysa] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Witam, ile mniej wiecej sloiczkow wychodzi z podanych proporcji? 🙂
    Pozdrawiam

    Aga Sz. 4 lata temu
    Ewa_ciasteczkowa- dziękuję…

    łysa- hm to zależy ile owoców (i cukru ) użyjesz . Z kilograma myślę, że 4-5 klasycznej wielkości, ja użyłam mniejszych takich 150 ml i wyszło ich kilka 7 czy 8. Jedną porcję przelewam do miseczki, bo i tak zjadana zostaje w ciągu doby 😉 Pozdrawiam!

    ugotujmy 4 lata temu
    Ty zatęskniłaś za mieszaniem konfitur, a ja za takim dżemem!!

    majanaboxing 4 lata temu
    Aguś, cudownie piękna, pachnąca i smaczna konfitura! 🙂

    lucynella 4 lata temu
    wygląda niesamowicie 🙂

    aniolekidiabelwjednym 4 lata temu
    Z dodatkiem imbiru taka konfitura tez byłaby pyszna 🙂

    Gość: [alicja] *.play-internet.pl 4 lata temu
    no i znalazłam następną konfiturę do przygotowania … może zdążę przed jutrzejszym wyjazdem przygotować kilka słoiczków …
    dziękuję za cudny blog i pyszne przepisy …

    Gość *.netrun.cytanet.com.cy 4 lata temu
    Aaa chyba i ja zrobię, zwłaszcza że w ogródku rośnie mi drzewo pomarańczowe i 1 z limonkami. Do tego mega ekologiczne, beż żadnej chemii. Żal nie wykorzystać.
    A czy ktos np. robił pomarańczowo jabłkową konfiturę??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *