kruche ciasteczka orkiszowe

Kruche ciasteczka orkiszowe

Aga Sz. ciasteczka, PRZEPISY 0 Comments

Smaczne, kruche, maślane ciasteczka w zabawnych kształtach będą smakowały nawet tym dzieciom, które przyzwyczajone są do smaku ciasteczek z mąki pszennej. Fajne na przyjęcia dla dzieci. U nas przygotowane na leśne urodziny Antosia (klik), mali goście chętnie po nie sięgali.

Składniki:

szklanka o pojemności 250 ml.

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 200 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki drobnego brązowego cukru
  • pół szklanki syropu klonowego (można zastąpić syropem z agawy lub miodem)
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego opcjonalnie)

Mąkę orkiszowa połączyć z pełnoziarnistą, dodać sól, wymieszać.

W osobnej misie utrzeć mikserem masło z cukrem na puszysta masę. Dodać syrop klonowy,  żółtko, wanilie i miksować jeszcze chwilę.

Wsypać do masy mąki z solą i wyrobić mikserem, by składniki się połączyły.

Podzielić ciasto na dwie części, owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 20 min. do lodówki.

Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć pierwszą część ciasta, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-6 mm i wycinać foremkami w kształcie liści ciasteczka.

Przekładać na blachę.

Czynność powtórzyć z drugą partią ciasta.

Piec w rozgrzanym do 180ºC (termoobieg) piekarniku przez ok. 12 min. do momentu, aż się zarumienią.

Upieczone przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

Przechowywać w metalowej puszce do tygodnia spokojnie.


kruche ciasteczka orkiszowe

Dobrej zabawy przy pieczeniu przy pieczeniu Wam życzę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *