lekkie babeczki z czereśniami

Lekkie babeczki z czereśniami

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 1 Comment

lekkie babeczki z czereśniami

Gdybym nie piekła ich w tygodniu na podwieczorek dla rodziny, czułabym się zapewne zawstydzona faktem, jak banalne są w wykonaniu. Jeśli potrzebujecie kulinarnego wycisku z rękawem cukiernicznym w dłoni, roztapianiem składników w kąpieli wodnej i sterty do pozmywania po wszystkim, to Was zawiodę. Jest banalnie, szybko i niedrogo. Brzmi skromnie, ale uwierzcie, że niebywała lekkość i letnia, owocowa wkładka w postaci czereśni powodują, że trudno im się oprzeć. Zjadłam 5…

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g oleju (+ 3 łyżki do wysmarowania foremki)
  • 130 g odtłuszczonego mleka
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści wydrelowanych czereśni (mogą być mrożone)

Jajka ubić z cukrem, dolać olej i mleko. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy. Całość dokładnie wymieszać, tak by składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Wgłębienia w foremkę do muffinek, wysmarować olejem, lub wyłożyć papilotkami

Każde wgłębienie wypełnić ciastem do ¾ wysokości.

Do każdej babeczki włożyć 3-4 czereśnie (jeśli są duże, warto je przeciąć)

Piec w piekarniku nagranym do 175°C przez 15-20 min.

Babeczki delikatnie wyciągnąć z foremki, gdy przestygną.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    Proste, lekkie i pyszne 🙂 Trafiłam tu po raz pierwszy i na pewno nie ostatni 🙂 Pozdrawiam!

    blenda2007 4 lata temu
    PYSZNIE WYGLADAJA:)

    vegazone 4 lata temu
    Cudeńka! 🙂

    Aga Sz. 4 lata temu

    Bielinko witam Cię serdecznie 🙂
    Blenda, Vegazone, bardzo dziękuję, są naprawdę dobre, szczególnie te czereśnie w styczniu wywołują uśmiech na twarzy po skosztowaniu 🙂

    mnemonique 4 lata temu
    jaki letni przepis na te zimowe dni. cudne, lekkie i jasne jak chmurki. Fajny przepis, uwielbiam muffiny za szybkość i łatwość ich przygotowania.
    Monika

    Gość: [Alina] *.dynamic.gprs.plus.pl 4 lata temu
    Urocze muffinki i śliczne zdjęcia! Bardzo przypadł mi do gustu „stojak” ma muffiny 🙂

    dusiowaa 4 lata temu
    przepiękne, cudowne 🙂

    Gość: [asiathinksthings] 94.201.222.* 4 lata temu
    ale cudeńka! 🙂 Pozdrawiam, Asia

    Gość: [Cebulka] 94.42.112.* 4 lata temu
    Śliczne 🙂 ale zastanawia mnie fakt, że nie ma w przepisie cukru.

    Aga Sz. 4 lata temu
    mnemoniqu sposób i przygotowania i olej w składzie faktycznie wskazuje, że to muffinki, nazwałam je babeczkami, a w książce, z której przepis wzięłam (i pozmieniałam co nie co) nazywały się ,,ciastkami” i jakoś mi to tłumaczenie z włoskiego nie pasowało 😉

    Alinko dziękuję, ja to mam fisia na punkcje pater i stojaków wszelakich…

    Dusiu, Asiu miło mi Was gościć…Dziękuję!

    Cebulko dziękuję…Cukier dopisany do składników…dziękuję…cała ja 😉

    majanaboxing 4 lata temu
    Cudowne te babeczki. Takie wspomnienie lata z tymi czereśniami. Pysznie Vanilko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *