leniwe pierogi

Leniwe pierogi z podsmażoną na maśle bułka tartą

Aga Sz. placuszki, naleśniki, pierogi, PRZEPISY 0 Comments

Leniwe pierogi, obiad który dzieci zjadają z radością i proszą o dokładkę. Proste ciasto na bazie białego sera, odrobiny mąki i jajka, które nie wymaga wiele pracy. Najpyszniejsze z przyrumienioną na maśle bułka tartą i cukrem. Nie są ani bezglutenowe, ani wegańskie, ani bez cukru, ale mam wrażenie, że czy nam się to podoba czy nie, taki ma właśnie smak dzieciństwo…

To jeden z przepisów (obok np. naleśników) który robię ,,na oko”, ale na potrzeby wpisu sprawdziłam i będzie to tak…

Składniki:

  • 300 g białego sera
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (plus garść, dwie do oprószenia stolnicy)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 1-2 łyżki cukru (zwykły, brązowy albo ksylitol)

Stolnicę oprószyć mąką. Biały ser, pół szklanki mąki i jajko umieścić na stolnicy i zagnieść ciasto (równie dobrze można składniki umieścić w misie miksera i całość zmiksować).

Jeśli ciasto bardzo się klei (bo ser jest bardziej wilgotny), dodać jeszcze ciut mąki (nie za dużo, bo pierogi będą twarde).

Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować rulon, spłaszczyć go  dłonią (na ok 1 cm) i kroić ukośnie ,,kopytka”.

Wrzucać na lekko posolony wrzątek, gotować na średnim ogniu. Kiedy wypłyną, dać im jeszcze pół minuty i wyłowić je cedzakową łyżką.

Bułkę tartą wsypać do rondelka/na malutką patelnie i postawić na ogniu ruszając nią od czasu do czasu, aż się zarumieni. Dodać masło i poczekać aż się roztopi, mieszając od czasu do czasu.

Polać leniwe pierogi, posłodzić.

leniwe pierogi

Słodkiego weekendu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *