różane magdalenki

Magdalenki pączki róż

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 1 Comment

Nigella Lawson nazwała tak te delikatne, lekkie biszkoptowe babeczki, bo przypominają zwinięte pączki róż, a dodatkowo aromatyzowane są wodą różaną. Jeden z bardziej kobiecych wypieków jakie znam. Różany akcent nie jest nachalny, ale zdecydowanie wyczuwalny. To coś co warto upiec z okazji Dnia Kobiet, na spotkanie z przyjaciółkami lub na wieczór panieński.

Składniki:

  • 50 g masła + 1 łyżka
  • 1 duże jajko
  • 40 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 45 g mąki tortowej ( w oryginale włoska 00)
  • 1 łyżka wody różanej
  • cukier puder do oprószenia

Masło stopić ( na mały ogniu lub w mikrofali).

W misce ubijać mikserem przez 5 min. jajko z cukrem i szczyptą soli.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i całość delikatnie najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać.

Odłożyć łyżkę stopionego masła (posłuży do wysmarowania foremki), resztę wraz z wodą różą dodać do ciasta. Powoli, starannie całość wymieszać.

Odstawić miseczkę na godzinę do lodówki,a następnie wyjąć je pół godziny przed pieczeniem, by wróciło do temp. pokojowej.

Solidnie natłuścić wgłębienia foremki do magdalenek (masło można ponownie stopić),najwygodniej zrobić to pędzelkiem kuchennym.

Ja każde wgłębienie (ok.4 cm) wypełniłam 2 płaskimi łyżeczkami ciasta i wystarczyło mi go na 14-16 wgłębień. Nigella najpierw pisze, że potrzebujemy blachę z 24 wgłębieniami, a potem podaje, że z przepisu uzyskamy 48 magdalenek…:) Piekłam je dwukrotnie i moim zdaniem nie ma szans uzyskania aż takiej ich ilości, co nie zmienia faktu, że nawet tuzin róż do szczęścia wystarczy…

Piec 3-5 min. w temp. 220ºC.

Smacznego!

 

źródło: ,,Jak być domową boginią” Nigella Lawson

Comments 1

  1. Post
    Author

    karmel-itka 3 lata temu
    idealne! takie delikatne jak kobiety :]

    mikimama 3 lata temu
    Piękne, delikatne…

    Gość *.echostar.pl 3 lata temu
    Ależ to musiało być pyszne! Uwielbiam smak różany 🙂 Myślisz, że można zastąpić wodą łyżką konfitury różanej? Mam akurat w domu takie płatki róż w cukrze z Polskiej Rózy. Co prawda mam na nie pomysł, ale całego słoiczka nie zużyję.

    majanaboxing 3 lata temu
    Śliczne i takie delikatne ! 🙂

    Aga Sz. 3 lata temu
    Dziękuję Kobietki… 🙂
    Jedenzero6- hm, chyba a może tak spróbować by je po upieczeniu tą konfiturą ponadziewać, boje się, że wkładając do surowego ciasta konfiturę stracą tą swoją fajną lekkość…

    vegazone 3 lata temu
    ten jedenzero to ja tylko, tylko się nie zalogowałam gapa 😉 dzięki za odpowiedź. Miłego dnia! 🙂

    Gość: [Mimbla] *.internetdsl.tpnet.pl 3 lata temu
    Witam nominowałam Twój blog w Liebster Blog Award

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *