Mazurek czekoladowy

Aga Ciasteczkolandia mazurki, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

Nasz ulubiony mazurek! Jest z nami od kilku lat, więc to już chyba tradycja. Nie ozdabiam go, bo lubię jego prostotę, choć oczywiście garść migdałów lub pomarańczowej skórki zgrałaby się z nim idealnie. Intensywna, aksamitna czekoladowa polewa, na słonecznym kruchutkim spodzie. Mmm….

Kruche ciasto:

  • 300 g. mąki pszennej
  • 200 g. masła
  • 100 g. cukru
  • 2 ugotowane na twardo żółtka(przetarte przez sito)
  •  2 surowe żółtka
  • 2 łyżki wody

Składniki ciasta połączyć, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Następnie rozwałkować i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 20 min. (do zarumienienia). Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.

Polewa:

  • 30 g  ciemnego kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szklanka (250 ml.) śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki masła
  • łyżka spirytusu lub rumu
  • starta skórka z cytryny (troszkę)

Czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do garnuszka. Dodać resztę składników i podgrzewać, do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Pogotować chwilkę, odstawić do ostudzenia.

Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na upieczony, kruchy spód.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 5 lat temu
    Wspaniały mazurek Vanilko! Podoba mi się bardzo. Na pewno smakuje wspaniale.
    Uściski, radosnych Świąt Wielkanocnych kochana zycze Tobie i Twoim Bliskim. 🙂
    PS. Dziękuje za pogaduchy :*

    szana-banana 5 lat temu
    zazdroszczę tak ślicznego mazurka 😉
    pozdrawiam,
    Szana 😉
    i Wesołych Świąt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *