Nasz ulubiony mazurek! Jest z nami od kilku lat, więc to już chyba tradycja. Nie ozdabiam go, bo lubię jego prostotę, choć oczywiście garść migdałów lub pomarańczowej skórki zgrałaby się z nim idealnie. Intensywna, aksamitna czekoladowa polewa, na słonecznym kruchutkim spodzie. Mmm….
Kruche ciasto:
- 300 g. mąki pszennej
- 200 g. masła
- 100 g. cukru
- 2 ugotowane na twardo żółtka(przetarte przez sito)
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżki wody
Składniki ciasta połączyć, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Następnie rozwałkować i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 20 min. (do zarumienienia). Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.
Polewa:
- 30 g ciemnego kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- szklanka (250 ml.) śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki masła
- łyżka spirytusu lub rumu
- starta skórka z cytryny (troszkę)
Czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do garnuszka. Dodać resztę składników i podgrzewać, do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Pogotować chwilkę, odstawić do ostudzenia.
Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na upieczony, kruchy spód.
Smacznego!
Comments 1
Author
majanaboxing 5 lat temu
Wspaniały mazurek Vanilko! Podoba mi się bardzo. Na pewno smakuje wspaniale.
Uściski, radosnych Świąt Wielkanocnych kochana zycze Tobie i Twoim Bliskim. 🙂
PS. Dziękuje za pogaduchy :*
szana-banana 5 lat temu
zazdroszczę tak ślicznego mazurka 😉
pozdrawiam,
Szana 😉
i Wesołych Świąt 🙂