mini serniczki z gruszkami

Mini serniczki waniliowe z karmelizowanymi gruszkami

Aga Sz. ciasta z owocami, PRZEPISY, serniki 1 Comment

mini serniczki z gruszkami

To będzie bajka o chrupiących, maślanych, francuskich ciasteczkach, przykrytych delikatnym serniczkiem i pierzynką z karmelizowanych gruszek. I jeszcze o chrupiących orzeszkach, które wylądowały na samej górze i bez dwóch zdań są przysłowiową kropką nad ,,i”.

Przepis opracowany na 8 serniczków, jeśli chcecie upiec 12 sztuk, zwiększcie po prostu o 30% ilość każdego składnika.

Składniki spodu:

  • 100 g kruchych, maślanych, bretońskich ciasteczek*
  • 30 g roztopionego masła

Ciasteczka przełożyć do woreczka i zmiażdżyć jak najdrobniej, połączyć z masłem i dobrze wymieszać, by składniki się połączyły

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (najlepiej podwójnie).

Ciasteczkową masą wypełnić spody papilotek (na każdy przypadnie po 2 łyżeczki), dociskając ją palcami do dna.

Tak przygotowane spody odstawić na kwadrans do lodówki.

Masa serowa:

  • 400 g białego mielonego sera
  • 50  g cukru
  • 2 jajka
  • łyżka budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie łyżka cukru waniliowego, ale wówczas odjąć tyle samo cukru zwykłego)
  • 4 łyżki  śmietany kremówki

Ser zmiksować z cukrem, dodając pojedynczo jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i obie mąki.

Masę wylać ( najwygodniej przelewając ją wcześniej do miarki, dzbanuszka z dziubkiem) na przygotowane, ciasteczkowe spody.

Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10 min., następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 25-30 min., aż masa się zetnie i zezłoci.

Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym włożyć na kilka godzin do lodówki.

Karmelizowane gruszki:

  • 3 dojrzałe, ale nie bardzo miękkie gruszki
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • łyżeczka masła
  • garść orzechów (użyłam włoskich)

Gruszki obrać, pokroić w 1-2 cm kosteczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i odrobinę ( maksymalnie łyżkę wody). Mieszać, do powstanie karmelu, wsypać gruszki i całość chwilkę podsmażyć. Tak przygotowane gruszki nakładać na schłodzone serniczki. Posypać posiekanymi orzechami.

Zaparzyć kawę i pokochać jesień 🙂

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 5 lat temu
    Fantastyczne!

    kabaciatka24 5 lat temu
    jej super pomysł muszę mojemu mężowi taki przygotować on uwielbia serniki:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przy okazji:)

    ggosia9 5 lat temu
    Pyszności, zdjęcia są po prostu cudne, a ciasteczka uwielbiam, zawsze na tygodniu francuskim w lidlu je kupuje, pycha:)

    Gość: [Sonia] *.termoizolacja.com 5 lat temu
    Pyszoty, dobrze kochana, że pokazałaś, że babeczki muszą być w dodatkowej formie, moja niedoswiadczona łapka wsadziła kiedys takie serniczki bez dodatkowej formy i były placuszki a nie babeczki 🙂

    samozdrowie24 5 lat temu
    Masz bardzo ciekawego bloga.

    Gość: [Darek] *.adsl.inetia.pl 5 lat temu
    Witam miałem okazje dzisiaj takie pyszności skosztować od samej autorki tego bloga ,i tak jak pysznie wyglądają na zdjęciach tak jeszcze pyszniej smakują . P.S dzięki

    malgorzata.dz 5 lat temu
    Och, jak bardzo jestem na tak! 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu

    mikimama- dziękuję

    kabaciatka24- mam nadzieję, że mężowi się spodoba, choć znając mężczyzn, możesz sobie darować te kokardki … 😉

    Soniu ja opracowując ten przepis też za pierwszym razem pomyślałam, że wystarczy, że wyłożę pergaminowymi krążkami dna…niestety boki trudno było wydostać, a i ze spodami był problem.Papilotki ułatwiają sprawę, no i są w nich urocze, prawda?

    samozdrowie24 dziękuję 🙂

    Darek bardzo się cieszę i liczę na wyrozumiałość, że przesłałam je bez kokardek. Znając Was meżczyzn przeczuwałam, że wylądowałyby w koszu…Postaram się podsyłać coś częściej i liczę na obiektywne opinie 🙂 pozdrawiam ps. ja dziękuję za grzyby! Będzie cudna tarta!

    Małgosiu.dz, a wiesz pomyślałabym, że przekombinowane jak dla Ciebie. Te kokardki i w ogóle…Cieszę się :*

    skoraczek 5 lat temu
    Och jakie cudowne cudeńka sernikowe. Mniam mniam 🙂

    madle-ne17 5 lat temu
    Śliczne te serniczki! I pewnie pyszne:)

    Gość: [Evitaa] *.play-internet.pl 5 lat temu
    Idealne serniczki. Obłędnie smakowite 🙂

    asik.77 5 lat temu
    Ale pięknie się prezenują 🙂

    anahitka9 5 lat temu
    Perfekcyjnie wyglądają!!:)

    cuda.wianki 5 lat temu
    śliczne fotki, a serniczki muszą rozpływać się w ustach! buziak

    amaranthrose 5 lat temu
    Wspaniałe serniczki i śliczne papilotki:)

    majanaboxing 5 lat temu
    Mniamuśne małe kochane serniczki. Częstuję się jednym:)

    Gość *.nplay.net.pl 4 lata temu
    czy mogę dać serek naturalny homogenizowany z Lidla? jest swietny, kiedys dałam do tarty i nie wyczułam różnicy miedzy nim a takim zmielonym na sernik..

    Aga Sz 4 lata temu

    Nigdy nie używałam serka homogenizowanego do pieczonego sernika (tylko do tych na zimno) z racji lekkiej konsystencji, ale jeśli wydłużysz czas pieczenia, zwiększysz odrobinę ilość mąki i może pominiesz śmietanę kremówkę, to myślę jest to wykonalne 😉 pozdrawiam!

    Gość: [teresa] *.237.r-ce.pl 3 lata temu
    Witam. Mam pytanie ile surowej masy serowej dac do foremki,by nie wyleciala ta mas podczas pieczenia.

    Aga Sz. 3 lata temu
    Teresa 3/4 wysokości będzie ok 🙂 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *