Miodowe szyszki z preparowanym ryżem

Aga Sz. ciasteczka, fit, małe słodkości, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

Przepis na te pyszne, lekkie, zdrowe szyszki znalazłam niespodziewanie na końcu w książki ,,Pszczoły” Joachima Pettersona, którą czytał mój mąż. Niespodziewanie, bo nie jest książka kulinarna, a piękny przewodnik po świecie pszczół, opowieść o i ich życiu, zwyczajach, ogromnej roli jaką odgrywają w przyrodzie, a także szczegółowy opis hodowli. To książka o wielkiej pasji i miłości do pszczół. Wszystko to pięknie wydane przez Wydawnictwo Literackie, przejrzyste, opatrzone wieloma zdjęciami i ślicznymi obrazkami. Jeśli interesujecie się przyrodą warto po nią sięgnąć, a jeśli po głowie chodzi Wam założenie pasieki, to ta książka to prawdziwy skarb. My póki zasialiśmy łąkę kwietną, żeby ułatwić tym owadom życie…

Wracając do szyszek. Proste i szybkie w wykonaniu, zawierają tylko to co zdrowe,  bardzo smakują dzieciom, dodają energii. Nic tylko je piec.

Składniki:

na ok. 20-30 szt.

  • 2 szklanki preparowanego (dmuchanego) ryżu
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika (niesolonych)
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 50 g masła
  • 100 ml skrystalizowanego miodu

Ryż wsypać do miski, w której będziemy przygotowywać szyszki.

Pestki dyni, słonecznika i sezamu uprażyć na suchej patelni. Najlepiej robić to po kolei, zsypując uprażone ziarna do miseczki z ryżem.

Masło roztopić na małym ogniu, ściągnąć z palnika, dodać miód i mieszać aż wszystko będzie płynne.

Uzyskaną masą miodowo-maślaną zalać ryż z pestkami i sezamem i dobrze wymieszać.

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać porcje ciasta (sprawdzi się do tego duża łyżka) w odstępach na blachach.

Piec w temperaturze 175 stopni C. (termoobieg) ok. 8 min., aż szyszki się zarumienią.

Wyciągnąć do ostygnięcia i nie ściągać ich z blachy aż nie wystygną! W przeciwnym razie całkiem nam się pokruszą). Tylko zimne, udaje się z łatwością ściągnąć z papieru.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu np. słoju czy puszce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *