muffiny z brzoskwiniami

Muffinki brzoskwiniowe z płatkami owsianymi i miodem

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 1 Comment

muffiny z brzoskwiniami

No i stało się! Mamy w domu uczennicę. Jest ukochana Pani nauczycielka, jest tornister, są koledzy, zadania domowe no i pudełko-śniadaniówka. Dziwna sprawa, ale obok piórnika to właśnie pudełko na drugie śniadanie wzbudza u mojej córki najwięcej emocji. Nigdy przecież nie wiadomo, co się w nim znajdzie…

Dzisiejsze muffnki skrywają w sobie płatki owsiane, miód, owoce oraz tak ważny nabiał. Od dawna wiadomo, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawarte w nich składniki są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Warto o tym pamiętać przygotowując dzieciom śniadanie.

Składniki:

  • 240 g maki pszennej (może być pełnoziarnista)
  • 60 g płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 150 g pełnotłustego mleka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 brzoskwinie
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztopić, przestudzić.

Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.

Odłożyć dwie łyżki płatków owsianych, pozostałe wraz z maką, sola, proszkiem do pieczenia umieścić w miseczce i wymieszać.

W drugiej miseczce roztrzepać jajka, dodać do nich mleko, roztopione masło, miód i cukier.

Połączyć zawartość obu miseczek, dodać owoce (kilka kosteczek brzoskwiń warto odłożyć, żeby powtykać po napełnieniu papilotek), krótko wymieszać widelcem, tylko tak, by nie było widać maki,

Foremkę do muffinek wyłożyć 10-12 papilotkami, napełnić je ciastem do ¾ wysokości.

Powtykać odłożone brzoskwinie, posypać reszta płatków owsianych.

Piec ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180º C.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *