Muffinki pomarańczowo-migdałowe

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 0 Comments

Muffinki z przepisu Nigelli, najlepsze na śniadanko, jeszcze ciepłe z masełkiem, miodem lub konfiturą własnej produkcji…

Składniki suche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Skladniki mokre:

  • 75 g roztopionego masła
  • 100 ml wyciśnietego soku z pomarańczy
  • 100 ml mleka
  • 1 roztrzepane jajko

Piekarnik nagrzać do 200º C.

Formę do muffinek wysmarować olejem lub powkładać do wgłębień papilotki.

Przemieszać ze sobą składniki suche, następnie mokre, a na koniec wsypać jedne do drugich i delikatnie wymieszać widelcem, ale naprawdę króciutko, bo mufiny nie lubią długiego ucierania; tracą wtedy grudkowatą strukturę, a to cały ich urok.

Przełożyć ciasto do formy.

Piec 15- 20 min. do chwili, aż wbity w mufinkę patyczek nie będzie oblepiony ciastem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *