Niebieski tort

Aga Sz. PRZEPISY, torty 1 Comment

Mój 6-letni chrześniak na wiadomość, że to ja upiekę mu tort urodzinowy poważnym tonem zapytał ,,Mamo, ale czy ciocia się do tego przyłoży?” Słownictwo i sposób postrzegania rzeczywistości przedszkolaków rozbraja mnie nieustannie…

Dzieci są najsurowszymi krytykami. Można się im przymilić, umieszczając na torcie ulubionego bohatera, ale potem i tak usłyszeć, że jest niedobry, za słodki, mdły i godzić się z widokiem rozgrzebanego zaledwie kawałka tortu na talerzyku.

Ten tort smakował na szczęście wszystkim. Jeden chłopczyk miał obiekcje przed zjedzeniem niebieskiego pożywienia, ale się skusił. Mama dziewczynki pytał co to za tort, bo pierwszy raz zdarzyło się, że jej córka zjadła cały kawałek. Choć nie ma w nim ani jednej jagody, zgodnie został uznany przez dzieci za tort jagodowy 🙂 Skłaniałabym się ku smerfowemu, ale z dziećmi i ich wyobraźnią, nie zamierzam polemizować.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • odrobina niebieskiego barwnika (używam w żelu)

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier, ciągle ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nie przerywając ubijania. Masę zważyć, podzielić na 3 części, które przełożyć do osobnych miseczek. Do każdej części dodać odrobinę barwika, zwiększając w każdej kolejnej jego ilość, tak by uzyskać 3 różne odcienie koloru niebieskiego. Mąki przesiać, wymieszać odważyć. Otrzymaną wagę podzielić na 3, każdą porcję wsypać do niebieskich ciast i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką, tak by nie było widać mąki, a całość ładnie się połączyła, stanowiąc jednolity kolor.

Spody 3 tortownic o średnicy 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Można je oczywiście piec po kolei, używając jednej foremki, lub użyć jednorazowych aluminiowych foremek. Przelać ciasta do formy. Piec w temp. 160 – 170º C ok. 20 min., do tzw suchego patyczka

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

UWAGA: Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia, a jego boki oddzielamy nożykiem od formy dopiero po wystudzeniu.

Krem:

  •  250 g serka mascarpone
  •  350 ml śmietany kremówki
  •  ok. 2 łyżek cukru pudru
  •  2 opakowania śmietan fix’u (jeśli tort pieczecie dzień wcześniej lub przewozicie go)

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i mascarpone.

Otrzymanym kremem przełożyć przestudzony biszkopt. Jeśli tort chcecie obłożyć tak jak ja połówkami biszkoptów, boki także posmarujcie kremem, ładnie się do nich przykleją.

Smacznego!

Przepis na biszkopt rzucany i inspiracja, by wykonać go w 3 odcieniach pochodzi ze strony Moje Wypieki

Comments 1

  1. Post
    Author

    annaphoto 5 lat temu

    Też pomyślałam, że smerfowy 🙂 Tak czy inaczej, piękny i pysznie wygląda a kolorystycznie idealny dla mnie 😉
    Gość: [Dzikowiec] *.piaseczno.vectranet.pl 5 lat temu

    Wygląda prześlicznie! Aż nie mogę się napatrzeć 🙂 Przepięknie udekorowany i z pewnością przepyszny!
    mikimama 5 lat temu

    Przepiękny!
    Gość: [alebabka.blogspot.com] *.protonet.pl 5 lat temu

    aż z daleka mnie przyciągnęła miniaturka na durszlaku:) śliczny!
    blenda2007 5 lat temu

    ale czad:D
    Gość: [rucolaandmore.blogspot.com] *.nplay.net.pl 5 lat temu

    Piękny tort!
    ojciec_wwwirgiliusz 5 lat temu

    Niezły, naprawdę niezły!
    Aga Sz. 5 lat temu

    Bardzo wszystkim dziękuję za te miłe słowa 🙂

    Ojcze Wwwirgiliuszu dla Was obowiązkowo w wersji pink 😀
    Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu

    Świetnie się prezentuje :)!
    vegazone 5 lat temu

    smerfastyczny! 🙂
    karmel-itka 5 lat temu

    wow, wow, wow!
    oniemiałam z zachwytu. uroczy, smerfastyczny torcik!
    Gość: [aleglodomorek] *.pasjo.net 5 lat temu

    Niby niebieskie ciasta apetycznie nie wyglądają, ale Twój mnie zachwycił! I te równiutkie warstwy, jestem pod wrażeniem 🙂 Chyba będę próbowała zrobić podobne!
    Gość: [Zuza] 78.10.82.* 5 lat temu

    bajeczny! 🙂
    Gość: [Wegan Nerd] *.adsl.inetia.pl 5 lat temu

    Ale bajeczny!
    Sama mam zaplanowane zrobić kolorowe ciasto, ale jakoś nie mogę się do tego zabrać. A jak patrze na takie cudo to mnie korci, żeby rzucić wszystkim i lecieć do kuchni. piękne!
    Pozdrawiam!
    majanaboxing 5 lat temu

    Vanilko kochana, torcik jest bajkowo piękny! 🙂
    Gość *.internetdsl.tpnet.pl 4 lata temu

    a czy bez proszku wyrośnie??!! rzucić na ziemię blachę z ciastem??!
    Aga Sz. 4 lata temu

    Proszek nie jest do biszkoptu potrzebny! 🙂 Ubite białka spowodują, że urośnie. Tak upuszczamy biszkopt na ziemie w foremce ( w rękawicach kuchennych na dłoniach, żeby się nie oparzyć…) Spróbuj koniecznie, fajna zabawa + efekt puszystości gwarantowany 🙂
    Gość: [Karolina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu

    Witaj, piękny ten torcik, aż zamierzam taki zrobić . 😉
    Chciałam się jednak zapytać jakiej firmy barwników użyłaś i czy otrzymam takie piękne odcienie niebieskości używając barwników w żelu dr. Oetkera.. .?
    Pozdrawiam 🙂
    Aga Sz. 3 lata temu

    Karolinko używam barwników w żelu Wilton, tu użyłam niebieskiego, tylko zwiększałam jego ilość, tak by uzyskać 3 różne odcienie. Mam wątpliwość, czy te dr.Oetkera dadzą radę (znam tylko te z kotkiem i myszkami na opakowaniu). One są bardziej wodniste, trzeba ich więcej użyć, na 500 ml nawet cała tubkę. Nadają się chyba bardziej do mas cukrowych, barwienia marcepanu, czy lukru, ale pewności nie mam, bo ciasta nimi nigdy nie barwiłam. Jeśli zdecydujesz się ich użyć daj proszę znać jak wyszło. Pozdrawiam ciepło!
    Gość: [Karolina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu

    No niestety.. barwniki dr. Oetkera Nie nadają się do ciast. Do masy, kremów itp owszem, ale nie do ciasta. Ja użyłam dwóch niebieskich barwników w żelu i biszkopty były w odcieniu zieleni bardziej niż niebieskiego.
    Wszystkim tort przypadł do gustu, natomiast ja nie byłam zadowolona.. Barwnik spieprzył sprawę..
    Tak czy siak , przepis polecam 😉
    Gość: [Borówka] *.multi-telekom.pl 3 lata temu

    Witam ! 🙂 Mam pytanie ile użyłaś barwnika aby otrzymać najciemniejszy kolor taki jak na zdjęciu ?
    Aga Sz. 3 lata temu

    Borówka- oj trudno to dokładnie określić, dodaje stopniowo końcówką patyczka do szaszłyków, sama zobaczysz, nie chciałaby tu teraz strzelać, myślę, że nie więcej niż 1/3 łyżeczki. Pamiętaj tylko, że po upieczeniu kolor robi trochę ciemniejszy. Powodzenia w niebieskiej twórczości 🙂 Pozdrawiam!
    Gość: [martyna] *.internetdsl.tpnet.pl 3 lata temu

    Mam pytanko:-) a jesli chce niebieskie biszkopty przelozyc musem z mango i na to smietana to kolor ciasta zmieni mi sie na zielony pod wplywem zoltego musu??:-) bede wdzieczna jesli mi ktos odpisze:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *