Norweskie bułeczki cynamonowe

Aga Sz. drożdzowe, pieczywo, PRZEPISY 1 Comment

Najczęściej piekę te bułeczki jesienią, nawet przepis na nie mam w książce zaznaczony suszonym liściem. Ciepłe, mięciutkie, maślane, pachnące cynamonem ciasto smakuje nam najbardziej w chłodne dni. W takie, kiedy po spacerze po lesie marzymy o kanapie, ciepłym kocu, kubku gorącego mleka i odgłosach trzaskającego w kominku ognia…

Można każda bułeczkę upiec osobno, kładac je na dużej blaszce w odstępach, ale ja uwielbiam patrzeć, jak po upieczeniu dzieci odrywają je sobie z foremki…

Temp.pieczenia: 230 C

Blaszka lub foremka o wymiarach ok. 33 x 24 cm

Składniki:

  • 600 g (lub więcej) maki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 saszetki drożdży suszonych lub 45 g świeżych
  • 100 g masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 120 g masła
  • 150 g cukru ( można część zastąpić brązowym)
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu do miseczki trzeba rozkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru, zalać to połową szklanki ciepłego (nie goracego! ) mleka, dodać 4 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć szmatka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Mąkę, cukier i mleko do rozczynu podbieramy z podanych wyżej ilości składników!

W misce wymieszać pozostałą (jeśli robiliśmy zaczyn) mąkę, cukier, sól i suche drożdże (lub zaczyn ze świeżych).

W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, jajko i wymieszać całość trzepaczka (nie myjcie rondelka jeszcze się przyda…)

Przelać płynne składniki do miski z mąką i drożdżami.

Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i błyszczące. Jeśli będzie się kleiło dosypać trochę mąki.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 min. w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Foremkę (używam ceramicznego naczynia) wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki nadzienia rozpuścić w rondelku, odstawić.

Oddzielić 1/3 ciasta i wyłożyć nim (rozciagając lub wałkując) ciasto spód foremki.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować (wałek też posypcie mąka) resztę ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 50x 25 cm

Maślano- cynamonowym syropem (najwygodniej za pomocą kuchennego pędzelka) rozsmarować na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta.

Zrolować ciasto od krótszego boku, tak by powstał ok. 50 cm wałek.

Pokroić go na 2 cm plastry, tak by wyszło 20 kawałków.

Rozłożyć je w formie bokiem do góry.

Posmarować je rozmąconym jajkiem i ponownie odstawić ciasto na 15 min., by wyrosło

Piec w nagrzanym do 230ºC piekarniku, aż urosną i staną się złocisto- brązowe.

Bułeczki lubią się z góry przypalać, można się tym nie przejmować lub w połowie pieczenie przykryć folia aluminiowa

Po upieczeniu przełożyć na metalowa kratkę, jeszcze ciepłe odrywać i zajadać..

norweskie bułeczk

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 2 lata temu
    Uroczo!

    majanaboxing 2 lata temu
    Jesteś Domową Boginią! Piękne bułeczki, piękne zdjęcia. Cudowne wnętrza i miłość wokoło.
    Uściski Kochana :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *