oponki serowe

Oponki serowe vel pączki angielskie

Aga Sz. drożdzowe, pączki, faworki, PRZEPISY 1 Comment

oponki serowe

To miała być opowieść o powrocie do przeszłości, ale w ostatniej chwili olśniło mnie, że to nie od tych pączków kleiły mi się w dzieciństwie rączki, a od pączków wiedeńskch, z ciasta parzonego.

W okresie, kiedy zaczynałam prowadzić bloga, przepis na oponki serowe dała mi koleżanka z pracy. Karteczkę z nim tradycyjnie gdzieś zawieruszyłam… Na szczęście ( nie tylko z powodu przepisu) przyjaźnimy się z Anią do dziś i przepis odzyskałam, a oponki usmażyłam 🙂

Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe, hojnie oprószone cukrem pudrem. Drugiego dnia robią się gumowate, więc nie warto zostawiać ich na jutro…Polecam, moje dzieci były w siódmym niebie. A ja z nimi…

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu (użyłam mielonego w wiaderku)
  • 4 szklanki mąki (lub więcej, jeśli ciasto będzie się kleić)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miękkiego masła masła

Z podanego przepisu otrzymamy ponad 20 oponek + piłeczki powstałe po wycięciu środka 😉

Z powyższych składników zagnieść ciasto (użyłam miksera). Stolnicę i wałek posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Wykrawać okrągłą foremką (lub szklanką) krążki, a następnie środki mniejszą, okrągła foremką (lub kieliszkiem). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki układać na papierowym ręczniczku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Basia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    I u mnie wczoraj były frykasy na Tłusty Czwartek 🙂
    Twoje oponki wyglądają bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
    I to uczciwa nazwa choć mało precyzyjna. Powinno być oponki serowe, powiększające oponkę okołobiodrową 😉

    vegazone 4 lata temu
    MMMmmm pyszności – zjadłoby się teraz taką oponkę do kawy poobiedniej 🙂 Też planuję co smażonego i serowego jeszcze przed tłustym czwartkiem, więc zapraszam z rewizytą 🙂

    Gość: [justin dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Pięknie wyglądają 🙂

    Aga Sz.4 lata temu
    Basiu wygląda, że obchodzimy Tłusty styczeń, a nie czwartek 😉
    Ojcze – ejjjj i wszystko popsułeś 😛 😉
    Vegazone – Słonko, będę na pewno 😉
    Justin dorothy – dzięki Kochane 😉

    alohaskarbie 4 lata temu
    Hejo.
    Piękne Ci te oponki wyszły. I doskonale zrumienione i równiutkie. Świetne! 🙂
    Pozdrawiam

    kuchnia_breni 4 lata temu
    Piękne oponki, chyba się w końcu skuszę by też je zrobić 🙂

    cuda.wianki 4 lata temu
    musze upiec, musze!! :-))

    Gość: [magda] *.elk.mm.pl 4 lata temu
    ale super apetycznie wyglądają, muszę wypróbować przepis

    izaa_a 4 lata temu
    ale apetycznie wyglądają 😉

    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    Też miałam robić oponki, ale skończyło się na gniazdkach 🙂 ale jak tak patrzę na Twoje, to chyba się skuszę 🙂

    gzik_i_pyry 4 lata temu
    Uwielbiam oponki, u mnie gościły dziś jako próba przed czwartkiem 🙂 Pozdrawiam Ania

    Gość: [Ania] *.mirasoft.pl 4 lata temu
    Pychotka:)

    Gość: [jelonek] *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 4 lata temu
    Paczki angielskie zawsze byly moim wielkim fanem.

    Aga Sz. 4 lata temu
    Jelonek one Twoim czy Ty ich? 😉

    Gość: [Asia] *.88-199-147.vspace.pl 4 lata temu
    Bardzo pyszne. Z tej ilości składników wyszło mi 50 oponek i 50 kulek. Dla dzieci to raj taka wyżerka 🙂

    Gość: [Ewa] *.wlantech.pl 3 lata temu
    Czy można część ciasta zostawić na następny dzień??

    Aga Sz. 3 lata temu
    Ewa nigdy nie próbowałam, ale zaryzykowałabym, bo nie widzę powodów dla których takie leżakowanie (w lodówce) miałoby im zaszkodzić 😉 Smacznego!

    Gość: [Ewelina] *.tktelekom.pl 2 lata temu
    decydowanie skorzystam z Twojego przepisu, mam zamiar w tym roku znaleźć idealny przepis:) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *