Tradycyjnie, jak co roku ciasteczka dla św. Mikołaja, zostawione na noc 5 grudnia na parapecie muszą w naszym domu być. Nie ma zmiłuj. W tym roku nasz Mikołaj może być weganem, bo czekają na niego pyszne i zdrowe ciasteczka z pekanami i suszoną żurawiną upieczone na mące owsianej, bez masła i jajek. Piekłam już mnóstwo wariacji tych ciastek, eksperymentując z różnymi rodzajami mąk, cukrów i dodatków. Zawsze się udają. Polecam nie tylko na Mikołajki.
Składniki:
(szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej (jeśli nie macie wystarczy zmielić w młynku płatki owsiane)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mielonego siemienia (zastępuje jajko, ale bez tez się ciasta udadzą)
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego np. sojowego, migdałowego)
- 1/3 oleju rzepakowego (słonecznikowy tez będzie dobry)
- 3/4 szklanki mieszanki orzechów pekan i suszonej żurawiny (kupuje taką gotową w Lidlu)
Mąkę wymieszać sodą, solą, cukrem i siemieniem lnianym.
Dodać mleko wymieszać z olejem i dodać do suchych składników.
Pekany przekroić na 2-3 części i razem z żurawiną dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa.
Wykładać łyżeczką porcje ciasta na blachy wyłożone papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Ciasteczka można przed pieczeniem spłaszczyć trochę zewnętrzną strona łyżeczki, będą wówczas po upieczeniu bardziej płaskie niż na zdjęciu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut, aż się zarumienią.
Odstawić do przestygnięcia.
Udanych Mikołajek Wam Kochani życzę
Comments 4
Oooooooooooooo jakie apetyczne ciasteczka i śliczne zdjęcia
Author
Dziękuję i jeszcze zdrowe są do tego! 😉
Na ile sztuk ciastek jest ten przepis?
Author
Trudno mi powiedzieć, piekłam je dawno. Z całą pewnością więcej niż na zdjęciu. Obstawiam, że 20 szt. (zależnie od wielkości).