muffiny jak pączki nigella

Pączkowe muffiny z dżemem

Aga Sz. babeczki & muffinki, pączki, faworki, PRZEPISY 1 Comment

muffiny jak pączki nigella

Tłusty czwartek- piękna sprawa 🙂 Raj dla łasuchów. Mam z tym dniem mały problem, ponieważ w głębi duszy czuje, że powinnam obdarować rodzinę domowymi pączkami, ale na myśl o smażeniu w głębokim tłuszczu, a następnie o walce z likwidacją wszechobecnego zapachu oleju przez następny tydzień, jakoś nie mogę się przemóc. Wmawiam więc sobie, że dla trzech osób nie warto się w to bawić, ale wiem, że prędzej czy później zadebiutuje w tym temacie…Póki co uroczy substytut pączków w wydaniu Nigelli. Pączkowe muffinki to naprawdę fajna sprawa. Maczane w masełku i obtoczone w cukrze naprawdę przypominają pączki! Zachwyconej Mai nie mogłam od nich odgonić.

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 85 ml oleju ( np. kukurydziany / rzepakowy)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka (kopiasta) proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • 12 łyżeczek dżemu truskawkowego

do maczania:

  • 100 g masła
  • 150 g cukru kryształu

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C

Do jednej miseczki wlać mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wbić jajko. Do drugiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Połączyć zawartości obu miseczek i niedbale wymieszać widelcem, tylko do połączenie się składników.

Foremkę do muffinek porządnie natłuścić. Ja użyłam silikonowej w serduszka, która jak każda silikonowa nie wymagała natłuszczania.

Nałożyć masę do 1/3 wysokości wgłębień, następnie do każdej nałożyć po łyżeczce dżemu i przykryć resztą ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 min. aż muffinki urosną i się zarumienią.

Roztopić masło, przelać do miseczki, a cukier kryształ wsypać na talerzyk (lub do miseczki jak wygodniej). Każdą muffinkę zamoczyć w masełku i obtoczyć w cukrze.

Podawać koniecznie cieplutkie..

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    russkaya 5 lat temu
    Bardzo ciekawa odmiana tradycyjnych pączków 🙂
    Zdecydowanie do zrobienia 🙂

    majanaboxing 5 lat temu
    Piekne te muffinki pączkowe :). Fajnie,że Majeczce też smakowały. Ja ich jeszcze nie robiłam.
    Aguś, ale to nieprawda,że po smażeniu pączków czuć tłuszcz przez tydzień. U mnie nie było czuć nawet juz następnego dnia. :).
    Tak więc chyba już dłużej nie mozesz się tłumaczyć z niesmażenia pączków hehe;D. Smażyć, smażyć ! :)))

    karmel-itka 5 lat temu
    jakie urocze serduszka ;]
    mm.. pyszna alternatywa dla pączków.

    Aga Sz.5 lat temu
    Russkaya & Karmel-itka dziekuje bardzo Kochane
    Majanko, na pewno masz rację, ja się urządziłam jeszcze lepiej, bo piekłam też wczoraj klopsa Nigelli i do dziś śmierdzi cebula i mięchem makabrycznie …. A robota z tymi muffinkami żadna, tylko ważne by je jesc cieplutkie i chyba jednak sugerowałabym tradycyjna formę, bo przy wyciaganiu ciepłych, uszkodziłam kilka rożków. Musze też zrobić te włoskie Baci… z ricottą, kuszą, eh kuszą…

    Gość: [Sonia] *.kliknet.pl 5 lat temu
    Mufinki trafiły do foremek… Tylko czy one będą smaczne na zimno? 😐

    Aga Sz. 5 lat temu
    Najlepsze myślę na ciepło, umorusane w cukrze. Może je jutro do mikrofali na chwilkę wrzuć hm?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *