pancakes z borówkami amerykańskimi

Pancakes z borówkami amerykańskimi

Aga Sz. placuszki & naleśniki, PRZEPISY 1 Comment

pancakes z borówkami amerykańskimi

Uwielbiam borówki. Tak ładnie prezentują się na sernikach na zimno, tartach i deserach. Może nie mają tak intensywnego smaku jak jagody, ale za to dzieci mogą się nimi objadać, a mi nie grozi potem pranie kanap…

Te pulchne amerykańskie naleśniki jadamy najczęściej na śniadania, ale zdarza się, że lądują na talerzu jako letni, jarski obiad.

Składniki:

  • 135 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 130 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek + trochę do smażenia

Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać sól i cukier puder.

W drugiej wymieszać mleko, roztrzepane jajko, a następnie dodać do nich roztopione, przestudzone masło.

Wlać mieszaninę do miski z mąką i za pomocą widelca połączyć całość, tak by uzyskać jednolite ciasto i pozbyć się części grudek.

Odstawić ciasto na kilka minut.

Rozgrzać nieprzywieralną patelnię na średnim ogniu.

Stopić na niej kawałek masła, wylać chochelką dwa, trzy placuszki.

Na każdym poukładać szybko po kilka borówek.

Kiedy pojawią się na nich bąbelki, to znak, że można je obrócić i smażyć kolejną chwilkę, aż będą złociste i urosną do ok 1 cm.

Podawać ciepłe, oprószyć cukrem pudrem lub polać syropem klonowym/ golden syropem.

Comments 1

  1. Post
    Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *